Overlevingsinstinct, daar draait het om in The Grey. De survivalthriller met Liam Neeson houdt zich gelukkig prima staande.

The Grey start met een enorme crash. John Ottway (Liam Neeson) is met een groepje anderen op weg naar een olieraffinaderij in Alaska, wanneer het vliegtuig opeens hevig begint te schudden. De storm wordt het toestel fataal.

Ottway komt weer bij bewustzijn tussen de wrakstukken… in een ijskoude sneeuwvlakte.

Acht mannen hebben de ramp overleeft. Dat er hulp onderweg is geloven ze niet, dus ze besluiten zelf een poging te wagen om naar de bewoonde wereld te komen. Meteen de eerste nacht dient zich al een nieuwe bedreiging aan: enorme, agressieve wolven. "Er hangt bloed in de lucht. Ze weten dat we gewond zijn."

Gele ogen

Regisseur Joe Carnahan, die twee jaar geleden nog lol trapte met The A-team, levert met The Grey een veel realistischer en vooral razend spannende survivalthriller af. Neeson zat in beide films, maar overleven in extreme omstandigheden ligt de ruwe bonk duidelijk beter dan grappen maken.

De John Ottway die hij in The Grey speelt is een zwijgzame, kalme leider. Hij is door de raffinaderij ingehuurd om wilde dieren op een afstand te houden, dus hij weet wel iets van wolven. Maar hij is ook een eenzame man die serieus overwogen heeft het geweer aan zijn eigen hoofd te zetten.

De lange tocht door de bergen is vol gevaren. De vrieskou, de verwondingen na een diepe val of een moment van onoplettendheid… de één na de ander legt het loodje. Zorg dat je ’s nachts niet te ver van het kampvuur dwaalt. Zie je hoe die gele wolvenogen naar je loeren?

Gierende wind

The Grey werd geschoten in de omgeving van Smithers in British Columbia. Carnahan vertelt in interviews dat hij bevriezingsverschijnselen opliep aan vingers en tenen. Hij liet zijn cast en crew dagenlang in de gierende wind door de meterhoge sneeuw ploegen.

Dat is het waard geweest, want het is vooral het gevoel van realisme dat The Grey zo spannend maakt. Er zijn geen slechteriken; dit is de naakte strijd tegen de elementen. En Carnahan laat het je voelen - bijvoorbeeld in die gruwelijke verdrinkingsdood in een ijskoude bergbeek - de natuur is keihard.

In 44 zalen