Op de gevel van een hotel, twintig etages hoog, staat een man op een richel. Zal hij te pletter vallen of zal het meevallen? Geen van twee: Man on a Ledge valt tegen.

Nick Cassidy (Sam Worthington) huurt een kamer op de twintigste verdieping van een hotel op de hoek van Roosevelt en Madison; bestelt een luxe ontbijt met champagne; wist alle vingerafdrukken; schrijft een briefje en stapt dan uit het raam.

Meteen verzamelen zich pers, politie en sensatiebelust publiek: Man on a Ledge! Een zelfmoordpoging?

De voormalig politieagent zat een lange gevangenisstraf uit en is tijdens de begrafenis van zijn vader ontsnapt. Politiepsychologe Lydia Mercer (Elizabeth Banks) gelooft al snel dat er iets anders aan de hand is. Wat stond er ook weer op dat briefje? ‘Ik verlaat deze wereld, zoals ik gekomen ben: onschuldig.’

Geen hoogtevrees

Man on a Ledge klinkt een beetje als het soort thriller met dat met één simpele locatie massa’s spanning weet te genereren. Buried en Phone Booth zijn goede voorbeelden in dat genre. Man on a Ledge is anders, zowel wat betreft het aantal locaties, als – jammer genoeg – wat betreft die massa’s spanning.

Verbazingwekkend, hoe weinig hoogtevrees je voelt bij deze film. De richel is niet glad en brokkelt ook niet af. Nick is niet in paniek. Er is geen tijdsdruk. Hij staat heel relaxed op dat randje met Lydia te kletsen en je weet gewoon: hij gaat daar nooit vanaf vallen. Hij heeft een plan.

Want ondertussen, elders in de stad, halen Joey (Jamie Bell) en zijn vriendin Angie (Genesis Rodriguez) Mission: Impossible-achtige capriolen uit. Wat zij met Nick te maken hebben, zullen we niet verklappen, maar de komische dialoogjes en Angie’s sexy ondergoed leiden de aandacht wel erg af van Nicks balanceeract.

Enorme sigaar

Niet dat de plot lang een verrassing blijft, trouwens. Regisseur Asger Leth verklapt vrijwel meteen wat voor vlees we in de kuip hebben met Nicks voormalige partner Mike (Anthony Mackie), politieman Dante Marcus (Titus Welliver) en inspecteur Jack Dougherty (Edward Burns).

.

Ed Harris speelt, kauwend op een enorme sigaar, de rol van corrupte vastgoedmagnaat David Englander. Het is geen toeval dat Joey en Angie zich in het kantoor bevinden van Englander International – pal tegenover de richel waar Nick een sigaretje deelt met Lydia.

Op het randje

De twee acteurs die top billing krijgen, Sam Worthington en Elizabeth Banks, hebben eigenlijk het minste te doen. Dat pakt vooral voor Banks slecht uit. Ze rolt aan het begin van de film slaperig uit bed en krijgt, ondanks alle kopjes koffie die zij krijgt aangereikt, de adrenaline nauwelijks op gang.

In de laatste akte wordt het gelukkig nog een beetje spannend. De acteurs, actrices en het camerawerk zien er best goed uit en dit is helemaal geen vervelende film, maar een gemiste kans is het ook. Niet slecht genoeg om een echte onvoldoende te scoren, maar Man on a Ledge balanceert wel akelig op het randje.

In 56 zalen