Drie nerds proberen een legendarisch feest te geven. Dat loopt uit de hand in deze Superbad on acid, van de maker van The Hangover.

Feestfilms vormen een apart subgenre in komedies, en dan uiteraard met name de feestfilms waarin alles mis gaat.

Van Animal House tot Old School, van Bachelor Party tot The Hangover - een feest is pas leuk als het flink ontspoort. Ontwrichte huwelijken, dronkenschap, kotspartijen, gedoe met dieren, onherstelbare schade, genante souvenirs op homevideo - daar kunnen filmmakers wat mee.

Puberparty's

Binnen het feestfilmgenre vormen puberfeestjes een apart subgenre. Daarbij gaat het doorgaans om minder populaire pubers die met een groot feest in één klap cool willen worden.

.

Het meest recente voorbeeld is Superbad (2007) en Project X borduurt daar vrolijk op door. De drie hoofdpersonen zijn wederom een nerd, een supernerd en een dikzak met een grote mond.

Nerds

De nerd in Project X is Thomas (Thomas Mann), een schriele tiener die 17 wordt. Zijn luidruchtige vriend Costa (Oliver Cooper) wil dat maar wat graag organiseren, aangezien Thomas' ouders toch niet thuis zijn.

En meeloper JB (Jonathan Daniel Brown), de supernerd van het trio, doet graag mee met de pret. De feestvreugde zal worden vastgelegd door de stille Dax (Dax Flame), een met zijn camera vergroeide tiener.

Home video style

Dat Project X geheel uit (zogenaamd) zelf geschoten beeld bestaat, is de enige vernieuwing die de komedie aan het puberfeestgenre toevoegt.


Die stijlvorm werd tot nu toe vooral op horrorfilms toegepast (Blair Witch Project, Cloverfield), maar is uiteraard ook zeer geschikt om de chaos van een uit de hand lopend feestje vast te leggen. Het voelt alsof je tussen de feestvierders staat, of je wil of niet.

Agressieve dwerg

Want het loopt legendarisch uit de hand: er komen ruim duizend hitsige tieners, drank, wiet en xtc gaat lustig rond, topless meisjes springen in het zwembad en op het springkussen, er wordt op het dak geskateboard, en een agressieve dwerg plus een idioot met een vlammenwerper zorgen voor een nog grotere puinhoop.

Project X ontpopt zich wat dat betreft tot de ultieme party film; producent Todd Phillips (Old School, The Hangover) doet zijn reputatie eer aan.

Facebookfeest

Maar de personages blijven karikaturen omdat het verhaal niet meer dan een aaneenschakeling van feestscènes is.

Dat deed Greg Mottola met Superbad toch echt stukken beter. Uiteindelijk zit je anderhalf uur naar een feest te kijken waarvan je de beste grappen al uit de trailer kent. En dat is net zo leuk als naar Facebookfoto's zit te kijken van een feest waar je niet bij bent geweest.

In 60 zalen