Geslaagde misdaadkomedie waarin Ruben van der Meer zich steeds verder in de nesten werkt, met hulp van René van ’t Hof en Ton Kas.

Genrefilms zijn in Nederland nooit zo dik gezaaid geweest, maar de laatste tijd zijn ze er in overvloed. Behalve de zombiekomedie Zombibi hadden we al de misdaadkomedie Black Out, en met Plan C zijn we nog een misdaadkomedie van eigen bodem rijker.

Wel een met een ander tempo, want als Black Out de Nederlandse Snatch was, is Plan C de vaderlandse Fargo. En dat komt niet alleen door het zorgvuldig opgebouwde tempo.

Fargo

Net als Fargo van de Coen Brothers draait ook het verhaal van Plan C om een loser die uit geldproblemen het glibberige pad van de misdaad betreedt. Hij schakelt twee morsige criminelen in die zijn problemen alleen maar groter maken.

Ook de muziek van Plan C doet sterk denken aan de score die Carter Burwell schreef voor Fargo, maar dat is ongetwijfeld als ode bedoeld.

Bekijk de trailer van Plan C


Want Plan C heeft genoeg Nederlandse elementen om de status van epigoon te overstijgen. Ruben van der Meer is als rechercheur Ronald degene met geldproblemen, door gokschulden.

Dat hij af en toe een plak hasj achterover drukt en die doorverkoopt aan sjacheraar Gerrit (René van ’t Hof) zet geen zoden aan de dijk: Ronald moet binnen een week 10.000 euro bij elkaar zien te vinden.

Kort lontje

Hij bedenkt een op het eerste gezicht waterdicht plan: een illegaal pokertoernooi overvallen. Zolang er geen doden vallen, halen de organisatoren er toch de politie niet bij.

Maar de labiele Gerrit krijgt voor de klus gezelschap van ene Bram (Ton Kas), een ongeleid projectiel met een kort lontje. En die lijkt het niet zo nauw te nemen met het gebruik van geweld.

Twijfelaar

Plan C mag dan net als Black Out een misdaadkomedie zijn, het tempo ligt dus veel lager. Anders gezegd: het verhaal wordt zorgvuldig opgebouwd.

Daardoor krijgt Ruben van der Meer de kans om als hoofdpersoon meer te worden dan een karikaturale loser. Hij is iemand die na lang twijfelen steevast de verkeerde beslissing neemt, maar toch ga je met hem meeleven.

.

Naast Ruben van der Meer zorgen René van ’t Hof en Ton Kas voor de hilarische momenten. Ook de bijrollen zijn prima verzorgd, met een speciale vermelding voor cabaretier Henry van Loon als ranzige receptionist.

Regisseur Max Porcelijn, die ook het script schreef, heeft met Plan C een prima debuutfilm gemaakt. De omschrijving ‘De Nederlandse Fargo’ moet dan ook zeker als compliment worden beschouwd.

In 21 zalen