AMSTERDAM - Na een jaartje afwezigheid pikt NU.nl een oude traditie op: de jaarlijkse Oscarvoorspellingen.

Wederom onder het onverwoestbare motto: wie gaan er allemaal winnen, en wie zouden er volgens ons dit jaar eigenlijk moeten winnen?

In de categorie Beste Film zijn dit jaar de volgende negen titels voor een felbegeerde, goudkleurige Oscar genomineerd.

Beste Film

Hugo
The Artist
War Horse
Moneyball
The Descendants
The Tree of Life
Midnight in Paris
The Help
Extremely Loud & Incredibly Close

Wie gaat er winnen?

The Artist was twee weken terug al de grote winnaar bij de Bafta’s, de Britse Oscars, dus maakt de voor 10 Oscars genomineerde 'feelgood movie' ook bij de Oscars de beste kans.

.

Immers, de film gaat over de hoogtijdagen van Hollywood en Hollywood is in een nostalgische bui, gezien het lijstje genomineerde films. Ook het voor 11 Oscars genomineerde Hugo staat bol van de nostalgie naar de beginperiode van de film.

De ook al zo nostalgische rascisme-aanklacht The Help zou roet in het eten kunnen gooien, maar waarschijnlijk is dat niet zo.

Wie zou er moeten winnen?

The Descendants is van de negen genomineerde films de enige die volledig in het heden speelt. Daarnaast is het een goed geschreven, geacteerde en geregisseerde film die ook nog iets te melden heeft over het moderne leven.

Overigens is het een schande dat Drive, een van de beste films van 2011, niet is genomineerd in deze categorie en het bespottelijke War Horse wel.

Bekijk de trailer van DriveBeste regisseur

Beste regisseur

Michel Hazanivicus (The Artist)
Alexander Payne (The Descendants)
Martin Scorsese (Hugo)
Woody Allen (Midnight in Paris)
Terrence Malick (Tree of Life)

Wie gaat er winnen?

Michel Hazanivicus, de maker van The Artist, om de redenen die bij Beste Film zijn gegeven. Met als goede tweede kanshebber Martin Scorsese, eveneens om dezelfde nostalgische redenen. En omdat ze goede films hebben gemaakt.

Wie zou er moeten winnen?

Alexander Payne (The Descendants), ook om de redenen die bij Beste Film al zijn gegeven.

Beste vrouwelijke hoofdrol

Viola Davis (The Help)
Glenn Close (Albert Nobbs)
Rooney Mara (Girl with the dragon Tattoo)
Meryl Streep (The iron lady)
Michelle Williams (My week with Marilyn)

Wie gaat er winnen?

Viola Davis, al was het maar om te voorkomen dat er weer alleen blanke winnaars op het podium staan. Ze was ook het beste van The Help, een nogal brave kijk op de positie van dienstmeisjes in de jaren zestig.

Viola Davis in The Help

.

Maar Meryl Streep maakt ook een kans eindelijk weer eens een Oscar te gaan winnen. Ze heeft er weliswaar al twee, maar de laatste won ze bijna 30 jaar geleden. Dat betekent dat ze bij haar 12 laatste nominaties naast het beeldje greep. Dit zou dus de 13e keer worden – of haar 3e Oscar.

Wie zou er moeten winnen?

Streep gunnen we het wel weer eens, om bovengenoemde reden, en omdat ze verbluffend was als Thatcher in The Iron Lady. Maar Michelle Williams was minstens zo goed in My Week With Marilyn, en die gunnen we het nog net iets meer.

Beste mannelijke hoofdrol

George Clooney (The Descendants)
Demian Bichir (A better life)
Jean Dujardin (The artist)
Gary Oldman (Tinker, tailor, soldier,spy)
Brad Pitt (Moneyball)

Wie gaat er winnen?

Goede vrienden George Clooney en Brad Pitt staan hier tegenover elkaar, maar Clooney maakt de meeste kans. Hij heeft weliswaar al een Oscar, maar dat was voor Beste Bijrol in Syriana. In The Descendants laat hij als vader in nood alle emoties aan bod komen, op vaak subtiele wijze.

Jean Dujardin van The Artist maakt ook een grote kans op de sympathy vote – een film over film doet het in Hollywood altijd nog beter dan een film over honkbal zoals Moneyball.

Wie zou er moeten winnen?

Michael Fassbender, vanwege Shame, maar die is schandalig genoeg niet eens genomineerd, net als Ryan Gosling, de charismatische hoofdrolspeler van Drive.

Michael Fassbender in Shame

.

Van de wel genomineerde acteurs gunnen we het George Clooney het meest, al was Pitt ook erg sterk in het onderschatte Moneyball.

Beste vrouwelijke bijrol

Octavia Spencer (The Help)
Berenice Bejo (The Artist)
Jessica Chastain (The Help)
Melissa McCarthy (Bridesmaids)
Janet McTeer (Albert Nobbs)

Wie gaat er winnen?

Ook in deze categorie zou The Help kunnen uitpakken, dus we gokken op Octavia Spencer.

Met als goede tweede kanshebber Melissa McCarthy, al bekroont de Academy zelden komische rollen en zeker niet als ze met diaree-aanvallen gepaard gaan.

Wie zou er moeten winnen?

Melissa McCarthy, juist omdat de Academy zelden komische rollen bekroont, en zeker niet als ze met diaree-aanvallen gepaard gaan.

Beste mannelijke bijrol

Christopher Plummer (The Beginners)
Kenneth Branagh (My Week with Marilyn)
Jonah Hill (Moneyball)
Nick Nolte (Warrior)
Max von Sydow (Extremely Loud and Incredibly Close)

Wie gaat er winnen?

Dit is de categorie waarin de tachtigers de meeste kans maken, en Christopher Plummer (82) net iets meer dan Max von Sydow (82). Plummer was ook zeer hartveroverend in Beginners.

Wie zou er moeten winnen?

Christopher Plummer. Al is het leuk dat Jonah Hill, de vuilbekkende puber uit Superbad, ook genomineerd is.

Beste oorspronkelijke script

The Artist
Bridesmaids
Midnight in Paris
Margin Call
A Separation


Wie gaat er winnen?

Midnight in Paris scoort het hoogste bij de bookmakers, ook vanwege de hardnekkige nostalgietrend. De grote vraag is dan: is Woody Allen er ook om zijn Oscar op te halen?

.

Wie zou er moeten winnen?

A Separation, dat een sterk script was. Bovendien zou het een mooi moment opleveren wanneer een Iraanse film een Oscar voor Beste Script won.

Beste Script gebaseerd op ander materiaal

The Descendants
Hugo
The Ides of March
Moneyball
Tinker Tailor Soldier Spy


Wie gaat er winnen?

The Descendants, omdat het inderdaad een prima bewerking was en een sterk drama met prachtige en geestige dialogen opleverde.

Wie zou er moeten winnen?

The Descendants, zie de redenen hierboven.

Beste animatiefilm

A Cat in Paris
Chico & Rita
Kung Fu Panda 2
Puss in Boots
Rango


Wie gaat er winnen?

Rango, met stip de leukste animatiefilm van het afgelopen jaar. Pixar heeft voor het eerst geen nominatie, terwijl het vorig jaar met Toy Story 3 zelfs meedong naar de Beste Film. Maar Cars 2 was ook een ongeïnspireerd vervolg, Picar onwaardig.

Vreemder is het dat de Kuifje-film van Spielberg niet genomineerd is in deze categorie. Die was toch echt beter dan de draak War Horse, genomineerd voor Beste Film nota bene.

Wie zou er moeten winnen?

Rango, met stip de leukste animatiefilm van het afgelopen jaar.

Beste buitenlandse film

Rundskop (Bullhead, België)
Footnote (Israel)
In Darkness (Polen)
Monsier Lazhar (Canada)
A Separation (Iran)

Wie gaat er winnen?

A Separation heeft de beste kaarten, en bovendien een nominatie voor Beste Script. Het was bovendien ook een erg goede film.

Bekijk de trailer van Rundskop


Rundskop gaat het als outsider moeilijk krijgen, want de echte dark horse in deze categorie is het de Poolse Holocaustdrama In Darkness.

Wie zou er moeten winnen?

Rundskop, niet alleen uit chauvinistisch oogpunt, maar ook omdat het een erg goede film was. Maar goed, dat was A Seperation zeker ook. Maar we duimen voor de Zuiderburen!