Lekker ongepolijste actiefilm met een prima Ryan Reynolds en een uitstekende Denzel Washington.

Safe House werd geregisseerd door Daniel Espinosa, een naam waarachter verrassend genoeg een Zweedse regisseur schuil gaat.

Wie het onderschatte Snabba Cash zag, of de serie Den Fördömde, weet dat deze Espinosa een prima actieregisseur is die de spanning flink kan opdrijven. Dat doet hij ook in het rauwe Safe House, geschoten in Zuid-Afrika.

Actie!

Daar is Matt Weston (Reynolds) gestationeerd als CIA-agent. Dat klinkt spannender dan het is, want Matt bewaakt een zogenaamd ‘safe house’, waar al maanden niemand zit.

Hij smeekt om een beetje actie, zodat hij zichzelf kan bewijzen. Hij krijgt meer actie dan hij had gehoopt wanneer Tobin Frost (Denzel Washington) in het safe house wordt geplaatst.

Wanted

Deze Frost, een ex-CIA-agent, wordt al negen jaar gezocht wegens het verkopen van vertrouwelijke informatie. Daar is Frost ook in Kaapstad druk mee bezig, tot hij wordt ontdekt en opgejaagd door schietgrage types.

In het nauw gedreven ziet Frost geen andere uitweg dan de Amerikaanse ambassade inlopen – en zo belandt hij dus vervolgens in het safe house. Daar is hij allesbehalve safe, want nog dezelfde avond wordt het pand belegerd door dezelfde ongure types.

Matt weet ternauwernood te ontkomen met zijn gevangene, en dat is het begin van een kat-en-muisspel door Kaapstad, waar de twee verrassend genoeg ook nog even een wedstrijd van Ajax Capetown aandoen.

Bekijk de trailer

Bourne

‘No One is Safe’ luidt de posterkreet van Safe House en dat klopt: ook bekende gezichten kunnen ineens door bruut geweld voortijdig de film verlaten.

Qua sfeer en actie doet de film eerder aan The Bourne-films denken dan aan de gepolijste actiefilms als Man on Fire, ook met Denzel Washington. Dat mag een aanbeveling heten.

Green Lantern

Ryan Reynolds revancheert zich met deze rol voor de bespottelijke stripheldenfilm The Green Lantern, en Denzel Washington is charismatisch als altijd.

Het onderwerp van Safe House (dubbelspionage) mag dan weinig origineel zijn, Safe House is opwindend, en zelfs de autoachtervolgingen doen fris en rauw tegelijk aan.

In 55 zalen