TJ en zijn vader zijn helemaal kapot van de dood van TJ’s moeder. Wat zij nodig hebben is een keiharde, geestige shocktherapie van hardrocker Hesher.

Wie is Hesher (Joseph Gordon-Levitt)? Op zijn rug draagt hij een tatoeage van een opgestoken middelvinger; op zijn borst een mannetje dat zichzelf door het hoofd schiet. De langharige slungel loopt meestal met ontbloot bovenlijf. Bang is hij van niemand. Als het moet slaat hij erop.

Als we kleine TJ (Devin Brochu) voor het eerst zien in Hesher, achtervolgt hij op zijn mountainbike een takelwagen met een autowrak.

Zijn arm zit nog in het gips. Het is de auto waarin zijn moeder is omgekomen. TJ kan maar geen afscheid nemen van de herinneringen.

Vreemde vrienden

Wanneer TJ zijn woede en verdriet afreageert op de ruiten van een huis in aanbouw, wekt hij Hesher die daar ligt te slapen. Waar de hardrocker vandaan komt, weten we niet. Wie hij is en wat hij wil, evenmin. Maar vanaf dat moment is hij er: als een natuurfenomeen.

Hesher trekt, alsof het de gewoonste zaak van de wereld is, in bij het rouwende gezin. TJ’s vader (Rainn Wilson) is te depressief om te protesteren. Zijn oma (Piper Laurie) te aardig en te dement. En TJ is gefascineerd door die stoere gast die hem helpt een pestkop op school terug te pakken.

Bekijk de trailer

Nicole (Natalie Portman) maakt het stel compleet. De muizige kassajuffrouw van de supermarkt heeft TJ een keer geholpen en TJ is – al schelen ze jaren – een beetje verliefd.

Het zijn vreemde vrienden: TJ, Hesher en Nicole in dat roestige busje met Motörhead op de radio. Net zo bijzonder, als het duo Hesher en grootmoeder.

Chaos en troost

Hesher is, dankzij de charismatische Gordon-Levitt, op de eerste plaats ontzettend grappig. Door Hesher komt TJ in aanraking met de politie en gaat oma aan de wiet. Hij is TJ’s vriend en enige troost, maar hij is niet altijd aardig. Door hem gaat ook een van TJ’s illusies aan gruzelementen.

Kortom: Hesher brengt al die chaos die je voelt wanneer ergens vlakbij, de dood toeslaat.

Debuterend regisseur Spencer Susser levert met een mooie cast en een nog veel mooier idee een film af die, ondanks alle grappen, veel gevoeliger en diepzinniger is dan het lijkt. In de laatste akte probeert hij het iets té mooi te maken, maar dan is er gelukkig nog die onvergetelijke begrafenistoespraak. Hesher rocks!

In 8 zalen