"Ik ken aambeien met een prettiger karakter!" Black Out is een heerlijke Hollandse actiekomedie vol kleurrijke gangsters en dito dialogen.

Jos Vreeswijk (Raymond Thiry, Oorlogswinter) is al jaren op het rechte pad. Geen criminele zaakjes meer voor hem; de ‘nieuwe Jos’ gaat vandaag braaf trouwen met Caroline (Kim van Kooten).

Jammer alleen dat er iets tussenkomt. Jos wordt op zijn trouwdag namelijk wakker met een enorm gat in zijn geheugen, een pistool en een onbekend lijk in zijn bed!

Wat is er gebeurd vannacht? Jos heeft absoluut geen idee en roept daarom de hulp in van twee oude partners in crime: Bobbie (Bas Keijzer) en Inez (Renée Fokker) a.k.a. Cocaïnez.

Crimineel geklungel

Tot overmaat van ramp ontdekt Jos dat zowel de Russische balletdanser/martial arts-specialist/gangster Vlad ‘The Gay Basher’ (Simon Armstrong) als de bejaarde baas van de penose Charles (Edmond Classen) hem ervan beschuldigen twintig kilo coke achterover te hebben gedrukt.

Waarop een razendsnel en hilarisch avontuur volgt. Caroline’s vader, topadvocaat Rudolf (Ursul de Geer); Gianni (Robert de Hoog) en zijn knechtje Rex (Horace Cohen); politie-inspecteur André (Alex van Warmerdam) en de levensgevaarlijke zusjes Petra en Charity (Birgit en Katja Schuurman): iedereen zit achter Jos aan!

black out

Björn en Wally (rappers Kempi en Willie Wartaal), twee trendy jongens die zo onverstandig waren hun baan in een hondenkapsalon te verruilen voor geklungel in het criminele circuit, maken de chaos compleet. En ondertussen vraagt Caroline zich af waar haar bruidegom toch blijft…

Zwijgzame actieheld

Black Out is de nieuwe film van Arne Toonen, die in 2010 debuteerde met Dik Trom. Melle Runderkamp en Toonen schreven, geïnspireerd door de roman Merg en Been van Gerben Hellinga, het geestige scenario. Thiry is uitstekend als zwijgzame actieheld. De rest van de cast gaat lekker los met de excentrieke typetjes.

Waar de inspiratie vandaan komt, is niet moeilijk te raden. We zagen ze al eerder bij Quentin Tarantino en Guy Ritchie: kleurrijke, gewetenloze en praatgrage criminelen die elkaar voortdurend belazeren. "Stops eens met pijpen, jôh," zegt Charles. "Er komt alleen maar gelul uit je mond". Inderdaad.

Voltreffer

Nieuw is het dus niet, maar dat gelul is wel ontzettend vermakelijk. En Toonen zorgt er met zijn vindingrijke regie voor dat Black Out nooit té bekend voorkomt, te verwarrend wordt of gaat vervelen. Er is altijd wel een verkeerd geschoren poedel, overval op een juwelierszaak of verrassing na de aftiteling om van te genieten.

Het verbale vuurwerk eindigt, zoals het in dit genre hoort, natuurlijk in een echt vuurgevecht. Wie er dan nog op wie schiet, is in de chaos nauwelijks nog te achterhalen. Duidelijk is wel, dat Arne Toonen met deze film een voltreffer heeft.

In 57 zalen