AMSTERDAM - Fraaie film over een week in het leven van Marilyn Monroe, met een prachtig breekbare Michelle Williams als Monroe.

In augustus is het alweer 50 jaar geleden dat Marilyn Monroe overleed, maar ook na een halve eeuw spreekt de legendarische filmster – wiens vroege dood haar eeuwig jong maakt - nog steeds tot de verbeelding.

Vorig jaar dook er nog een look-a-like op in de Franse film Poupoupidou, maar in My Week With Marilyn gaat het om de ‘echte’ Monroe.


Tragische oogopslag

Monroe wordt met een mooie mix van breekbaarheid en speelse wulpsheid voortreffelijk neergezet door Michelle Williams, die voor haar rol terecht een Golden Globe ontving.

Ze weet de exacte sexy Monroe-poses aan te nemen, maar heeft ook de tragische oogopslag die Monroe zo onpeilbaar maakte. Daarmee is Williams de voornaamste attractie van dit fraaie tijdsbeeld.

Knettergek

De week uit de titel vindt plaats in 1956, wanneer Monroe naar Groot-Brittannië afreist om voor het eerst een film buiten het veilige Hollywood op te nemen. De komedie, The Prince and the Showgirl, wordt geregisseerd door Sir Laurence Olivier, die tevens de hoofdrol speelt en knettergek wordt van zijn labiele tegenspeelster.

Monroe is namelijk in haar serieuze fase: ze is net getrouwd met de schrijver Arthur Miller en zweert bij method acting, tot ergernis van de Britse toneelacteurs.

Hand- en spandiensten

We zien de week door de ogen van de andere hoofdpersoon, de Britse loopjongen Colin Clark (Eddie Redmayne), een filmfanaat van deftige afkomst die dolgraag bij de film wil werken.

Na wat weinig eervolle hand- en spandiensten krijgt Colin van Olivier (smakelijke rol van Kenneth Branagh, ook voor een Oscar genomineerd) de droomtaak zijn idool Monroe terzijde te staan bij haar Britse filmopnames. En de naïeve jongeman wordt al snel haar vertrouweling.

Aangedikt versus subtiel

De echte (en inmiddels overleden) Clark schreef liefst twee boeken over zijn week met Monroe, en de kans is groot dat hij daarin met een flinke roze bril heeft teruggeblikt.

Monroe toont zich meermalen in haar volle naakte glorie aan hem, en hij brengt zelfs een -kuis- nachtje met haar door. Ongetwijfeld zijn deze herinneringen aangedikt, maar de prachtige subtiele vertolking van Michelle Williams maakt alles goed.

Oscars

Want Williams imiteert Monroe niet, maar maakt er een gelaagde rol van: ze speelt Norma Jean die Monroe speelt (‘zal ik haar zijn?’) wanneer dat nodig is.

Williams, terecht voor een Oscar genomineerd, is daarmee een serieuze Oscarkandidate; naast Meryl Streep die ook een Golden Globe én een Oscarnominatie ontving voor het spelen van een bestaand personage, Margaret Thatcher in The Iron Lady. Dat wordt spannend, eind februari.