The Girl with the Dragon Tattoo – David Fincher

Remake van het eerste deel van de Zweedse Millenniumtrilogie. Visueel fraai, en met een sterke Rooney Mara als Lisbeth Salander.

Na het enorme succes van de Millenniumtrilogie – 65 miljoen verkochte boeken – was het een kwestie van tijd voor Hollywood zich over de bestsellers boog.

Een verfilming van het pittige materiaal leverde de nodige hindernissen op: zou Hollywood wel raad weten met het behoorlijk duistere materiaal? En kan de Hollywood-remake tippen aan de Lisbeth Salander die Noomi Rapace neerzette in de Zweedse verfilming?

Fincher

Toen bekend werd dat David Fincher de verfilming op zich zou nemen was dat een hele geruststelling. Duister materiaal is wel toevertrouwd aan de maker van Seven, Fight Club en Zodiac.

De keuze voor een actrice die de gothic hacker-heldin Lisbeth Salander ging spelen was lastiger. Vele namen circuleerden, van Keira Knightley en Nathalie Portman tot zelfs Scarlett Johansson, maar het werd uiteindelijk de relatief onbekende Rooney Mara, die al met Fincher had gewerkt in The Social Network.

Hacker

Speelde Mara daarin het vlotgebekte vriendinnetje van Facebook-oprichter Mark Zuckerberg, in The Girl with the Dragon Tattoo is ze het hyperintelligente maar sociaal gestoorde titelpersonage.

Vanwege haar hackerskwaliteiten wordt ze benaderd door een tussenpersoon van de steenrijke Henrik Vanger (Christopher Plummer), die wil checken of onderzoeksjournalist Mikael Blomkvist (Daniel Craig) de juiste persoon is om zijn al decennia lang vermiste nicht Harriet Vanger op te sporen.

Smaad

Blomkvist, onderzoeksjournalist van het blad Millennium, heeft net een rechtszaak wegens smaad verloren en dus alle tijd om zich aan deze lucratieve klus te wijden, al is het met tegenzin. De speurtocht komt pas echt op gang als Lisbeth Salander hem mee gaat helpen.

Dan blijkt er veel meer mis in de familie Vanger dan alleen een vermist en waarschijnlijk in de jaren zestig vermoord meisje.

Yorick van Wageningen

In een niet onbelangrijke zijlijn krijgt Lisbeth het aan de stok met haar nieuwe voogd, een smakelijke rol van de Nederlandse acteur Yorick van Wageningen. Aanvankelijk is hij nog streng/vaderlijk – met op zijn bureau een mok waarop ‘pappa’ staat – maar al snel ontpopt hij zich tot een perverse sadist.

Dan heeft hij aan Lisbeth de verkeerde: ze ontpopt zich als een wraakgodin die haar verkrachter letterlijk terugpakt. Ook in de Amerikaanse remake laten deze scènes weinig aan de verbeelding over.

Zweedse accenten

The Girl with the Dragon Tattoo is een goedgemaakte Amerikaanse remake, met concessies. De meest storende is dat alle personages Engels spreken, hoewel de film in Zweden speelt. Dat Mara wel en Craig geen accent erop nahoudt maakt het er niet beter op, maar Amerikanen houden nu eenmaal niet van ondertitels.

Daar staat tegenover dat de film er geweldig uitziet – alleen de optiteling al! – en Mara overtuigend in de voetsporen van Noomi Rapace treedt als de hackerheldin. En na het zien van Dragon Tattoo klinkt Enya nooit meer hetzelfde.

In 102 zalen

Tip de redactie