Biopic over Margaret Thatcher met een briljante hoofdrol van Meryl Streep.

Vorige week ging J. Edgar in première, die biopic van Hoover waarin Leonardo DiCaprio een halve eeuw uit het leven van FBI-baas Edgar Hoover speelt.

Daar moest iets te veel old age make up aan te pas komen. In The Iron Lady wordt Margaret Thatcher gespeeld door twee actrices en dat pakt beter uit. Zeker wanneer één van die actrices Meryl Streep heet.

Thatchers tongval

De actrice die een recordaantal (16!) Oscarnominaties vergaarde, niet zelden voor het vertolken van bestaande personages (The Devil Wears Prada, Julie & Julia, Out of Africa, Silkwood), blinkt weer uit qua accent en intonatie.

De Amerikaanse weet - zeker voor een Nederlands oor - de Britse tongval van Thatcher uitstekend te treffen, net als haar maniertjes.

Broos oud vrouwtje

De film begint echter met een demente Thatcher, die als een verward oud vrouwtje in een buurtwinkel melk en een krant koopt. Doordat The Iron Lady ook deze broze kant van de IJzeren dame toont vonden de Britse Tories en Thatchers familie de film al verwerpelijk voor ze hem hadden kunnen zien.

Toch is The Iron Lady vooral een eerbetoon aan de politica die ondanks haar klasse en sekse premier werd.

Bekijk de trailer

Daarbij wordt de harde wijze waarop ze Groot-Brittannië in de jaren tachtig bestuurde echter zeker niet uit het oog verloren. Mijnwerkersstakingen, IRA-aanslagen, de Falkland-oorlog, alles komt aan bod.

Maar ook dus haar dappere pogingen als kruideniersdochter op te klimmen in een door upper class mannen beheerste politieke elite.

Flashbackstructuur

Alexandra Roach is verdienstelijk als de jonge Margaret, maar de hoofdattractie van The Iron Lady is toch echt Streep. Ze is ook beter dan de film zelf die zich - net als J. Edgar - te veel verliest in een geforceerde flashbackstructuur.

Maar waar je bij J. Edgar een acteur met protheses blijft zien, wordt Streep een Thatcher van vlees en bloed in The Iron Lady.

Sympathie

Wanneer ze als enige vrouw kordaat door het mannenbolwerk van het Britse parlement stapt krijg je zowaar sympathie voor de IJzeren Tante. Dat is volledig de verdienste van Streep.

Die zeventiende Oscarnominatie is dus ook zo goed als binnen; nu die derde Oscar nog, want de laatste 12 (!) keer dat ze was genomineerd greep ze naast het beeldje.

In 49 zalen