Eindelijk is er nu een film over de uitvinding van de vibrator! Met de sexy Maggie Gyllenhaal! Helaas houdt de opwinding daar ook weer op.

Zonder gekheid, de elektrische massagestaaf van Dr. Joseph Mortimer Granville voldeed aan een grote behoefte.

Niet zozeer omdat er voor 1880 zoveel onbevredigde vrouwen rondliepen, maar vooral omdat het een stukje emancipatie bracht. Vrouwen hadden voortaan ook recht op genot, en konden met dit apparaatje dat recht in eigen hand nemen.

Hysteria laat goed zien hoe bekrompen de medische wetenschap was voor 1900. Mondige vrouwen met een mening, vrouwen die geen zin hadden of vrouwen die juist teveel zin hadden: ze waren volgens de heren doktoren gewoon ziek.

Bekijk de trailer

En dat kwam door dat ene geheimzinnige vrouwenorgaan: de baarmoeder. Hysterisch, luidde dan de diagnose.

Dokter Granville (Hugh Dancy) krijgt te maken met een wonderlijke kant van die theorie. De jongeman wordt assistent van Dr. Robert Dalrymple (Jonathan Pryce), een specialist op het gebied van hysterie.

En Dalrymple heeft een bijzondere methode. Om de baarmoeder te kalmeren krijgen zijn hysteriepatiënten allemaal een zogenaamde ‘vulvamassage’.

Dat gebeurt netjes onder een doekje, maar het kreunen, de rode gezichten, de extatische spasmes en de vreugdekreetjes laten weinig te raden over. De ‘patiëntes’ ondervinden onmiddellijke ‘verlichting’ van de ‘pijn’. En met de jonge en knappe Granville loopt het al snel storm in de artsenpraktijk. Enige probleem: Granville krijgt er stramme vingers van!

Vibrator

En dat, zo leren we uit deze vrije interpretatie van de geschiedenis, was de reden waarom Granville de vibrator uitvond. Daarbij geholpen door zijn rijke vriend Lord Edmund St. John-Smythe (Rupert Everett, leuk) en netjes manoeuvrerend tussen zijn baas Robert Dalrymple en diens dochters Emily (Felicity Jones) en Charlotte (Maggie Gyllenhaal).

Wie bij seksspeeltjes en Maggie Gyllenhaal denkt aan haar ondeugende rol in Secretary, komt bedrogen uit. Charlotte komt niet eens in de buurt van een trilstaaf. Ze is een geëmancipeerde suffragette die zich in het armenhuis inzet voor de minderbedeelden. Wanneer zij voor de rechtbank belandt, weet ze zeer goed haar mannetje te staan.

Braaf

Het onderwerp mag dan gewaagd zijn, de uitwerking is dat helaas niet. Hilarisch durft Hysteria nooit te zijn en Charlotte’s pleidooi voor de armen en de vrouwen wordt naar verloop van tijd nogal braaf. Voor wie Granville, die zich uit beleefdheid heeft laten verloven met Dalrymples eerste dochter Emily, uiteindelijk zal vallen is makkelijk te raden.

Hysteria kabbelt maar een beetje voort. De belofte was spannend, hilarisch én interessant. In werkelijkheid blijkt de film wel aardig. Dat is nou net waarom de vibrator nog steeds zo populair is: die garandeert immers altijd een hoogtepunt.

In 29 zalen