Vilein huiskamerdrama waarin twee beschaafde stellen al snel in geruzie ontaarden. Met Kate Winslet en Jodie Foster.

Dat beschaving slechts een dun laagje is, dat er zo kan worden afgekrabd, is geen nieuws.

Je zou zelfs kunnen stellen dat dit gegeven de rode draad is in de films van Roman Polanski, van Chinatown tot aan The Pianist. In het huiskamerdrama Carnage is het zelfs het hoofdthema.

Stok

Inzet in deze film, die 80 minuten lang een luxe appartement vrijwel niet verlaat, is de ruzie tussen twee kinderen van twee New Yorkse stellen. De zoon van Kate Winslet en Christopher Waltz heeft die van Jodie Foster en John C. Reilly met een stok geslagen. Heel beschaafd praten ze over de strafmaatregelen, in het huis van de laatste twee.

Maar het is al duidelijk dat Alan (Waltz) het beleefde gezwets tijdverspilling vindt. Hij neemt voortdurend zijn mobieltje op, tot grote ergernis van zijn vrouw Nancy (Winslet) én de neurotische gastvrouw Penelope (Foster). De goedmoedige Michael (Reilly) vindt het eigenlijk ook maar gezeur: jongens vechten nu eenmaal.

Bekijk de trailer

Al snel loopt het gesprek echter uit de hand en gaat het helemaal niet meer over jongens met losse handjes. Oud zeer, vooroordelen en cynische schimpscheuten vliegen over en weer, tussen de stellen én de echtelieden onderling. En wanneer er bij wijze van verzoeningspoging drank wordt geschonken is dat uiteraard olie op het vuur.

De maag van de door Winslet gespeelde Nancy was al op de proef gesteld door de appel/perentaart van de gastvrouw, maar na een slok lauwe cola en de nodige drank kan ze haar maaginhoud niet meer binnenhouden. Het levert een van de meest memorabele en hilarische kotsscènes op uit de recente filmgeschiedenis.

Slapstick

Deze slapstick geeft al aan dat Polanski geen bloedserieus echtelijk drama heeft gemaakt. Carnage (‘slachting’) gaat over volwassenen die zich als kinderen gedragen, meer niet. Maar dankzij sterk spel van het kwartet blijft dit verfilmde toneelstuk de 80 minuten dat het duurt boeiend en vermakelijk.

In 24 zalen