Spin-off van de Gelaarse Kat uit de Shrek-serie is charmant maar kan geen hele film dragen. Met Antonio Banderas.

De Shrek-films waren geestige animatiefilms die bestaande sprookjes op een originele manier op hun kop zetten. Maar met de vierde film, Shrek Forever After, was de koek echt op.

Dus krijgt Puss in Boots, de Gelaarsde Kat die werd geïntroduceerd in de tweede Shrek-film, de kans een eigen spin-off te beginnen.

Latin lover

De Gelaarsde Kat was een meesterlijk bedacht en veelzijdig personage in de Shrek-films.

De stem van Antonio Banderas maakte een latin lover van hem, maar hij kon ook grote trieste poezenogen op zetten als hij iets gedaan wilde krijgen. En zelfs in volgevreten gedaante had hij nog iets poezeligs.

NU.nl sprak met Banderas over Puss

Aan die bekende karaktertrekken wordt niet zoveel toegevoegd in Puss in Boots, maar wel leren we meer over de achtergrond van Puss.

Hij is een wees, en was ooit een held, maar door toedoen van de onbetrouwbare Humpty Dumpty kwam hij op het slechte pad terecht. Uitgebreide flashbacks laten zien hoe het zover kon komen.

Catwoman

Omdat één poes geen hele film op zijn frêle poezenschoudertjes kan dragen wordt een tweede poes geïntroduceerd, de door Salma Hayek ingesproken Kitty Softpaws.

Een goede vondst, aangezien Banderas en Hayek eerder aan elkaar werden gekoppeld, in onder meer Desperado. Haar introductie, als Catwoman, is ook meesterlijk.

Aangelengd

De film wordt verder opgevuld met personages uit het sprookje van Jack en de Toverbonen, plus Humpty Dumpty, maar het geheel maakt toch een aangelengde indruk.

Lange flashbacks moeten de indruk wegnemen dat het verhaal eigenlijk in een uurtje kan worden verteld.

Fight Club

Maar voor de jonge kijkers is er genoeg te beleven, en voor het oudere publiek zijn er knipogen naar westerns en films als Fight Club.

Puss in Boots kan zich niet meten met de beste Shreks maar is wel aardig familievermaak voor de feestdagen. In Nederlandse versie spreken Jon van Eerd en Anna Drijver de hoofdrollen in.

In 135 zalen