‘What if I can’t stop this one either?’ Geen spannende jacht op een seriemoordenaar, maar wel heel veel somberheid en sfeer in Texas Killing Fields.

De ‘Killing Fields’ bevinden zich net iets buiten Texas City. In de achterafsteegjes en druilerige moerassen van het gebied worden de lijken gevonden van jonge vrouwen.

Detective Mike Souder (Sam Worthington) en zijn uit New York overgeplaatste collega Brian Heigh (Jeffrey Dean Morgan) worstelen zich door de trieste zaak.

Mike is van het opvliegende type dat de streek goed kent en er niet voor terugdeinst de gebruikelijke verdachten een flink pak rammel te verkopen. Brian is zachtaardiger, religieus en worstelt met schuldgevoel. Hij trekt zich het lot aan van de kleine Anne Sliger - en precies dát trekt hem nog dieper het moeras in.

Mistroostig

Anne (Chloë Grace Moretz, eerder ook al zo goed in Let Me In) is het dochtertje van white trash verwaarloosmoeder Lucie Sliger (Sheryl Lee). Aan het begin van Texas Killing Fields zien we hoe Mike en Brian een dronken Lucie thuis betrappen met stevig zuipend en weinig betalend mannenbezoek.

Prostitutie, armoede, alcohol, misbruik… Texas Killing Fields schetst een deprimerende wereld. Het eerste lijk dat Mike en Brian vinden ligt mistroostig naast de vuilniszakken achter een oude loods. Alle ellende is pijnlijk realistisch in beeld gebracht; net als het gemopper en de onmacht van de politie.

Bekijk trailer:

White dude

De aandacht van de twee politiemannen gaat vooral uit naar Levon, een zwarte man met een strafblad dat net zo lang is als het gevlochten sikje aan zijn kin, en zijn mysterieuze partner, een white dude in een groene Pontiac.

Mike en Brian bezoeken een vrouwenopvang. Ze achterhalen de naam van het eerste dode meisje. Brian en zijn vrouw besluiten Anne tijdelijk in huis te nemen. Mike ruziet met zijn ex en collega Pam (Jessica Chastain). In de stromende regen wordt een nieuw lijk gevonden… maar het water spoelt de vingerafdrukken weg.

Kortom: erg vlotten wil dit onderzoek niet. Pas na een uur komt de zaak in een stroomversnelling omdat ook kleine Anne wordt ontvoerd.

Spannend genoeg

Volop sfeer en naargeestigheid dus, maar voor een tamelijk lange film als Texas Killing Fields is dat niet voldoende. Het is alsof de makers zich dat ook gerealiseerd hebben en tegen het eind nog even snel een spannende finale in elkaar hebben gedraaid. Dat maakt de film vooral onevenwichtiger.

Maar voor fijnproevers zijn de sfeervolle muziek en de vele tinten zwart en bruin waarin dit thrillerdrama gedoopt is, al spannend genoeg. Of het acteursensemble: in de bijrollen veel goede karakteracteurs, en Sam Worthington en Jeffrey Dean Morgan laten meer van hun kunnen zien dan in, pakweg, Avatar of Grey’s Anatomy.

In 10 zalen