Ook de Kerstman bekijkt, wanneer hij cadeautjes rondbrengt, wie lief is en wie een beetje stout. Arthur Christmas 3D is het gelukkig allebei.

De nieuwe animatiefilm van de producenten van Chicken Run en Wallace & Gromit begint als een klassiek kerstverhaal maar biedt, wanneer hij eenmaal op gang gekomen is, een wilde en heerlijk absurde sleerit tussen de wolken. Want het kan toch niet zo zijn, dat de Kerstman dit jaar ook maar één kind overslaat?

Hoe doet Santa dat eigenlijk, wil de kleine Gwen (Mimosa Avenue 23, Trelew, Cornwall) weten. Hoe kan hij op één kerstavond cadeautjes bezorgen aan miljoenen kinderen over de hele wereld?

Het slimme meisje stelt in haar brief aan de Kerstman nog veel meer kritische vragen. (PS: ze wil dit jaar een paarse glitterfiets cadeau).

Operatie Kerstman

Het antwoord op haar vraag is te vinden op de Noordpool. Kerstavond blijkt een strak geplande operatie waarin honderdduizenden elfjes overal tegelijkertijd cadeautjes onder de kerstboom droppen. Allemaal mini Mission Impossible’s terwijl wij liggen te slapen. De arrenslee is tegenwoordig een hypermodern luchtschip.

Aan het hoofd van ‘Operatie Kerstman’ staat niet de lieve, maar beetje ouderwetse Santa, maar zijn goedgeorganiseerde zoon Steve. Hij hoopt zijn vader op te volgen. Santa’s jongste zoon, Arthur? Dat is een vriendelijke dromer die iedere kinderbrief persoonlijk beantwoordt, maar geen benul heeft van schaal en efficiency.

Bekijk trailer:


Video

Onbezorgd

Wanneer aan het einde van kerstavond één cadeau – Gwens glitterfietsje – per ongeluk onbezorgd achterblijft vindt Steve dat, op miljoenen correct bezorgde pakketjes, nog steeds een groot succes. Alleen Arthur kan zich niet voorstellen dat de Kerstman ook maar één kind ter wereld zou willen teleurstellen.

Arthur krijgt steun van Kerstopa. De oude baas deed in zijn tijd alles met ‘een oude slee en een dronken elf’ en vindt Steve niet meer dan ‘een postbode met een ruimteschip.’ Waar is de Kerstgedachte gebleven? Samen met inpakelf Bryonie spannen ze acht rendieren voor een slee uit 1845 en zetten koers naar Mimosa Avenue 23, Trelew, Cornwall.

Dollemansrit

Helaas blijkt het stratenboek van Kerstopa niet meer zo actueel. ‘Hoe heet het hier? To-ron-to?’ Parijs schijnt ergens anders te liggen. En een TomTom wijst je, als je niet oplet, ook de verkeerde kant op. Het zorgt voor een grandioze dollemansrit in 3D, waarbij ze de hele wereld overschieten en steeds minder rendieren overhouden.

Arthur Christmas 3D is mooi geanimeerd en zit vol vaart en plezier. Vooral Kerstopa is hilarisch. En een film waarin Santa’s kerstslee door de Verenigde Naties beschoten wordt met luchtdoelraketten is niet alleen leuk voor de kinderen. Voor jong en oud, dus. Operatie kerstmisfilm: volbracht.

In 80 zalen