Zwarte komedie over twee vrienden waarvan er een kanker krijgt. Met Joseph Gordon-Levitt en Seth Rogen.

Komedies over ernstige ziektes blijven lastig als je niet in gitzwarte galgenhumor wil vervallen. Tragikomedies liggen iets makkelijker – denk aan Simon van Eddy Terstall, waarin de lach en de traan rijkelijk waren vertegenwoordigd. 50/50 kan gezien worden als de Amerikaanse tegenhanger van Simon.

De film is gebaseerd op een script van Will Reiser, die putte uit eigen ervaring: hij heeft zelf kanker gehad.

Dat geeft hem een vrijbrief om grappen over tumoren en chemotherapie te bedenken. Voor de humor in de film zorgt vooral Seth Rogen, die als goede vriend van Reiser van dichtbij diens ziekte meemaakte.

Zeldzaam

Rogen speelt als Kyle weer zijn gebruikelijke boers type – grote mond, klein hartje. Joseph Gordon Levitt is als de 27-jarige Adam de klos: de bescheiden control freak die niet rookt en netjes zijn afval scheidt maar ineens een zeldzame kanker blijkt te hebben. Overlevingskansen: 50/50.

Adam gaat de medische molen in, en loopt tegen de nodige clichés op. De arts die zijn fatale diagnose opdreunt is een gevoelloze hork, en zijn medepatiënten op de afdeling chemokuur grossieren in galgenhumor. Toch werkt zeker dat laatste prima: hier liggen een lach en een traan dicht bij elkaar.

Bekijk trailer:

Flirten met kanker

De vriendin van Adam kan zijn ziekte niet aan en mompelt iets over ‘teveel negativiteit’. Geen nood, zegt vriend Kyle opbeurend, want meisjes vallen voor mannen met kanker. Waarop de onwillige Adam op sleeptouw wordt genomen in het nachtleven, met hilarische en dramatische gevolgen.

50/50 zit knap in elkaar, al is het verhaal ook voorspelbaar. Natuurlijk komt er na een moeizaam begin een voorzichtige toenadering tussen Adam en zijn onervaren psychiater (leuke rol van Anna Kendrick). Maar een film over zo’n zwaar onderwerp mag op zijn tijd best licht verteerbaar zijn.

In 22 zalen