Al uitgekeken op de 3D? Ooit werd de introductie van geluid in de film ook gezien als een hype die weer zou overwaaien. En het schitterende The Artist bewijst dat we ook nu nog ontzettend kunnen genieten van een zwijgende film.

The Artist, in zwart-wit geschoten, op het oude beeldformaat 1.33 en (vrijwel) zonder geluid, voert ons mee naar het Hollywood van 1927.

De goedlachse George Valentin (Jean Dujardin) is de charismatische ster van de stomme film. Zie hem als gemaskerde held avonturen beleven! Hij en zijn trouwe viervoeter stelen de show.

George valt voor de charmes van debuterend actrice Peppy Miller (Bérénice Bejo), maar realiseert zich te laat dat de komst van de geluidsfilm zijn leven voorgoed zal veranderen. Niemand wil weten hoe George klinkt, terwijl Peppy heel Hollywood verovert met haar stem in The Sound of Love.

Nostalgisch project

Het is verbazingwekkend hoe snel je je laat meeslepen door deze moderne 'stomme' film. En fascinerend: zoals Cameron voor Avatar 3D camera's moest laten bouwen en zijn acteurs moesten leren acteren voor motion-capture, zo moesten regisseur Michel Hazanavicius en zijn crew de stomme film opnieuw uitvinden.

Ga maar na: belichting, decor, kleding…. álles is anders. Om zijn acteurs voortdurend te laten beseffen in wat voor film ze speelden, liet Hazanavicius een camera aanrukken die, net als vroeger, lawaai maakt. De Franse crew reisde naar Hollywood. Peppy’s huis en bed? Dat was het huis en bed van Mary Pickford!

Bekijk de trailer

Voor de acteurs is de overgang het grootst: want wat is een acteur zonder dialoog of stem? Dujardin doet het weergaloos. Zijn filmster met streepjesnor heeft de grappige maniertjes van Douglas Fairbanks, maar wanneer George in de tweede helft van The Artist aan lager wal raakt is zijn zwijgende spel ook echt aangrijpend.

Bérénice Bejo is niet minder knap. Ze straalt. Haar mooiste zwijgende scène: het moment waarop de jonge aanbidster in de kleedkamer van George Valentin belandt en vrijt met zijn jas aan de kapstok. Malcolm MacDowell, enthousiast over het nostalgische project van die rare Fransen, smeekte en kreeg een kleine bijrol.

Wonder

Gelukkig brengt Hazanavicius zijn eerbetoon met een vrolijke knipoog. A Russian Affair heet de film waarin we Valentin in de openingsscène zien. Zijn volgende film heet doodleuk A German Affair.

Je hoeft helemaal geen serieuze zwijgende filmkenner te zijn die dagelijks in het filmarchief rondscharrelt, om hiervan te kunnen genieten. De manier van vertellen is stiekem ontzettend hedendaags.

De gebaren, de tussentitels en de filmmuziek wennen zo snel dat het moment waarop George voor het eerst over de geluidsfilm hoort als een verrassing komt. In zijn kleedkamer dringen er opeens geluiden door. Wat een wonder! En wat wonder van een film! Na afloop verlaat je vrolijk en (stil) fluitend de filmzaal.

In 19 zalen