'Based on a true story'. Als dat waar is, dan is Killer Elite er heel erg goed in de werkelijkheid zo ongeloofwaardig mogelijk voor te stellen.

Óf het wel een waar verhaal is, is omstreden. Schrijver, oud-militair en avonturier Ranulph Fiennes claimt dat zijn boek The Feather Men op feitelijke gebeurtenissen is gebaseerd en dat hij zelf het slachtoffer is geweest van een moordaanslag door de mysterieuze groep killers waarover hij schrijft.

Fiennes komt inderdaad voor in Killer Elite, maar de film begint en eindigt met Jason Statham. De brute Brit - pas nog te zien in Blitz en vooral bekend vanwege Snatch, Transporter en Crank - speelt de rol van ex-marinier Danny Bryce die door een sjeik gechanteerd wordt om drie leden van de Britse elite-eenheid SAS uit te schakelen.

Vergaderclub

Waarmee de sluwe sjeik hem chanteert? Met het leven van Hunter (Robert De Niro). Zijn beste vriend en oude mentor zit gevangen in Oman en wordt pas vrijgelaten wanneer Danny de mannen ombrengt die de drie zonen van de sjeik hebben vermoord tijdens een geheime operatie in de olierijke woestijnstaat.

Danny was eigenlijk nét van plan om een vreedzaam leventje op te bouwen met de Australische Anne (Yvonne Strahovski), maar een oude vriend laat je nu eenmaal niet in de steek.

En dus zet hij, samen met wapenbroeders Davies (Dominic Purcell) en Meier (Eden Young), de moordaanslagen op touw. Daarbij tegengewerkt door de keiharde Spike (Clive Owen met pornosnor) en het geheimzinnige genootschap The Feather Men.

Bekijk de trailer

Kennelijk bestaat The Feather Men louter uit oud-SAS-leden die niet veel meer doen dan heel veel vergaderen en elkaar dingen uitleggen die je toch zouden moeten weten als je lid bent van die club: ‘Wat we doen is illegaal (…) Daarom heten we ook The Feather Men. Want we opereren geruisloos… als een veertje.’

Niet minder bespottelijk is de moordaanslag die Danny beraamt op de moordenaar van zoon nummer 1. Het moet er, had de sjeik gezegd, uitzien als een ongelukje. En dus sluipt Danny de villa binnen, steelt een tegeltje uit de badkamer, laat een zware hamer bekleden met exact hetzelfde type tegel en slaat vervolgens 's mans hersenpan in. De badkamermuren zitten onder het bloed, maar nee hoor: door dat tegeltje zal het politie forensisch onderzoeksteam denken dat Harris gewoon in bad is uitgegleden! Briljant!

Boek

Werkelijk iedere moordaanslag in Killer Elite vereist een enorme goedgelovigheid. Is het beste moment om een SAS-lid te vermoorden, werkelijk tijdens een training waarbij de hele omgeving wemelt van de SAS? Dat is al net zo ridicuul als het moment waarop het verhaal omslaat… omdat Fiennes zijn boek heeft gepubliceerd.

Dat ene shot waarin onze stoere Statham verbeten wegloopt met een boek in zijn ruwe handen, is hilarisch. Toch ziet ondergetekende hem liever meer knokken en meer vuilbekken in een scenario dat dan misschien geheel verzonnen is, maar wel ergens op slaat.

In 38 zalen