Historische avonturenfilm over de legendarische ontdekkingsreis uit de 16e eeuw. Episch van opzet, maar uiteindelijk afstandelijk.

De historische film is aan een opmerkelijke revival toe in Nederland.

Naast het recente verleden (De Heineken Ontvoering) waren dit jaar ook de jaren dertig (De Bende van Oss, Sonny Boy) aan de beurt, en over de Tweede Wereldoorlog (ook Sonny Boy, binnenkort Süskind) zullen altijd wel films worden gemaakt.

En dan zijn er nog nostalgische jeugdfilms als Bennie Stout.

Scheepsjongens

Maar de bloeiperiode van de Nederlandse zeevaart komt mondjesmaat aan bod, als we De Scheepsjongens van de Bontekoe even niet meetellen. De aankleding is duur, zeker als er schepen in het spel zijn.

Dus is het lovenswaardig waagstuk van Oerlemans om met Nova Zembla een episch drama te maken over een zeereis uit 1596, en dan ook nog in 3D.

NU.nl sprak met de cast

De reis in kwestie is de derde poging van Willem Barentsz (Derek de Lint) om via de Noordpool Azië te bereiken. Al twee keer is het misgegaan, en drie maal is scheepsrecht, nietwaar?

De reis wordt gezien door de ogen van schrijver Gerrit de Veer (Robert de Hoog), die meegaat om dankzij de bonus die in het vooruitzicht is gesteld een goede partij te worden voor de domineesdochter (Doutzen Kroes).

'Gerrit Ganzeveer'

Maar het schrijvertje wordt door de rauwe zeebonken niet voor vol aangezien en getreiterd, vooral door de gemene Vos (Teun Kuilboer, die er verwarrend genoeg precies hetzelfde uitziet als in De Heineken Ontvoering).

'Gerrit Ganzeveer' moet zich eerst bewijzen tussen het ruwe volk van ongeletterde zeelieden.

Behouden Huys

Zodra ze Nova Zembla bereiken dienen de echte problemen zich aan. Kapitein van Heemskerck (Victor Reinier) en Barentsz verschillen van mening over de vaarroute en nadat Barentsz zijn zin doordrijft komt het schip vast te zitten in het poolijs.

De bemanning wacht een lange ijskoude poolwinter in het wrakhout opgebouwde Behouden Huys.

Droomvrouw

De Hoog is sterk in zijn centrale rol; je ziet hem van jongen een man worden. De rest van de bemanning blijft echter karikaturaal of kleurloos.

Doutzen Kroes heeft een ondankbare rol: ze komt als - letterlijke - droomvrouw vooral in Gerrits dromen voor, en door de stroperige muziek werkt dat eerder op de lachspieren.

Gebitten

Nova Zembla ziet er wel prachtig uit, goed verzorgd tot aan de slecht verzorgde gebitten van de opvarenden. Het gebruik van 3D heeft niet tot effectbejag geleid, maar veel voegt het ook niet toe.

Nova Zembla is een technisch knap gemaakte film, maar ook een afstandelijke. De kou is voelbaar, de tragiek niet. De film dwingt bewondering af, maar uiteindelijk laat Nova Zembla koud; een Nederlandse Titanic is het zeker niet geworden.

In 105 zalen