Beursthriller die zich afspeelt aan het begin van de economische crisis. Met Kevin Spacey, Jeremy Irons, Paul Bettany en Stanley Tucci.

Deze week gaan er - heel toevallig maar reuze actueel - twee films uit over de huidige economische crisis: de komedie Tower Heist en de beursthriller Margin Call.

Tower Heist (zie recensie elders op NU.nl) gaat over een Bernie Madoff-achtige zwendelaar, Margin Call over de val van een soort Lehman Brothers Bank.

Massaontslag

Wanneer Margin Call speelt wordt nooit exact genoemd, maar het moet eind 2008 zijn, toen de eerste scheuren van de crisis zichtbaar werden.

Een onaangekondigd massaontslag bij een groot verzekeringsbedrijf geeft al aan dat er iets mis is. Ook oudgediende Eric Dale (Stanley Tucci) wordt na 19 jaar trouwe dienst op staande voet ontslagen.

Dale moet onder begeleiding van een bewaker de bekende doos met persoonlijke eigendommen inpakken en wordt naar buiten begeleid. Hij slaagt er nog wel in een USB-stick met belastende informatie door te spelen aan een jongere werknemer (Zachary Quinto) die wel mag blijven. De simpele wijze waarop dit gaat is de zwakste schakel van deze thriller.

Bekijk de trailer

Hogerop

Deze Peter Sullivan gaat ’s avonds met de informatie op de USB-stick aan de slag en ontdekt al snel dat er iets goed fout is.

Hij laat zijn directe baas Will Emerson (Paul Bettany) uit een club halen, en die belt weer zijn superieur, Sam Rogers (Kevin Spacey). Die heeft al een zware dag gehad, want nadat hij zijn hond moest laten inslapen moest hij het personeel dat niet was ontslagen een peptalk geven.

De informatie is zo gevoelig dat er tijdens nachtelijk nog twee niveaus hoger wordt gegaan, tot de big boss John Tuld (Jeremy Irons) per helikopter arriveert. Die constateert cynisch dat hun waardepakketten inderdaad waardeloos zijn geworden, maar als ze alles in één dag verkopen begint de crisis bij hen en hebben ze er zelf het minste last van. Iemand bezwaar? Dan kan hij vertrekken.

Glengarry Glen Ross

Wat begint als Wall Street mondt uit in een hedendaagse Glengarry Glen Ross (ook met Spacey!): mannen in pakken die waardeloze pakketten slijten om hun eigen hachje te redden.

Het sterkst in deze beursthriller zijn de dialogen, én de monologen: zowel Bettany als Tucci hebben een sterk betoog over hebzucht en ambitie. En daarin krijgen niet alleen bonusgraaiende bankiers ervan langs.

Margin Call is de film die Wall Street 2 had willen zijn: actueel en goed gespeeld.

In 18 zalen