Hartstikke leuke robot-knokfilm met de charme van Hugh Jackman, het familiegevoel van Disney en tonnen elkaar naar de schroothoop beukend plaatstaal.

Charlie Kenton (Jackman) en zijn favoriete mecanicien Bailey (Evangeline Lilly) sleutelen vechtrobots in elkaar uit het beste van eerdere modellen.

Zo kun je deze film ook zien: het chassis van Herbie (wie herinnert zich dat volkswagentje nog?), de hydraulica van Transformers en wat chroom uit Terminator 2 en The Karate Kid.

Het jaar is 2020 en de bokssport is intussen behoorlijk veranderd. Menselijke boksers, zoals Charlie er ooit een was, komen niet meer aan de bak.

De ring wordt nu gedomineerd door enorme stalen robots die luisteren naar namen als Zeus, Midas en Twin Cities. Charlie laat zijn robot Ambush ook meevechten.

Losbol

Dat is de enige manier waarop de aan lager wal geraakte Charlie nog kan overleven. Tot overmaat van ramp raakt hij Ambush kwijt tijdens een rodeo. Real Steel opent met die knaller van een scène die meteen ook de toon zet: Ambush v.s. een levende stier! Het beest laat geen moer heel van de metalen man.

Vervelend voor Charlie, want hij had gewed op Ambush. Ook lastig: hij blijkt nog ergens een tienerzoon te hebben, Max (Dakota Goyo). De oom van het jochie biedt Charlie een fiks bedrag als hij van de voogdij afziet. Charlie kan het geld goed gebruiken en zegt ja, maar moet nog wel een poosje op de kleine Max passen.

Bekijk de trailer

Charlie wil eerst niet zoveel weten van zijn zoon, maar leert gaandeweg natuurlijk een goede vader te zijn. ‘Ik wil alleen maar dat je voor me vecht,’ zegt Max ergens tegen zijn pa. Wil niet ieder jongetje dat? En als je vader een ex-bokser is die in vechtrobots doet, dan moet je dat vechten heel letterlijk nemen.

Ook Charlie’s volgende vechtrobot Noisy Boy wordt tijdens een illegaal straatgevecht totaal gesloopt. ‘Gooi hem maar weer weg. Dat doe je toch altijd?’ verwijt Max zijn vader. Het is uiteindelijk het jochie die de stokoude oefenrobot Atom liefdevol oplapt en zo zijn vader leert hoe je voor iemand zorgt én het wereldkampioenschap wint.

Keet trappen

Dat is de moraal van het verhaal, maar in de ring is het natuurlijk vooral keet trappen. De gevarieerd ontworpen robots komen van DreamWorks. Jackman is grappig onvolwassen. En Dakota Goyo is aanstekelijk wanneer hij met overslaande stem de bazen van Zeus, de heersend kampioen robotboksen, uitdaagt voor een duel.

Het gaat er soms hard aan toe, maar dat zal het enthousiasme bij het jonge bioscooppubliek alleen maar groter maken. Real Steel drukt op de goede knoppen en vroeg of laat gonzen al je sensoren en circuits voor Charlie, Max en hun wonderbaarlijke schrootscharminkel Atom.

In 31 zalen