Broeierige, sfeervolle actiethriller met een charismatische Ryan Gosling. Romantiek, spanning, én extreem geweld.

Nicolas Winding Refn geniet bij filmfestivalbezoekers en liefhebbers van cultfilms al een zekere reputatie dankzij films als Bronson, Valhalla Rising en de Pusher-trilogie.

Films die humor en geweld afwisselden zonder dat de Deense regisseur de zoveelste gemakzuchtige epigoon van Tarantino genoemd kon worden.

Mads Mikkelsen

Maar terwijl zijn vaste acteur Mads Mikkelsen (Pusher, Valhalla Rising) met Casino Royale doorbrak was dat genoegen Winding Refn niet gegund. Zijn films werden in Nederland soms niet eens op dvd uitgebracht en waren alleen op festivals te zien.

Daar komt nu verandering in dankzij Drive, een sfeervolle actiethriller rond een naamloze chauffeur, die met een minimum aan woorden en een maximum aan charisma wordt gespeeld door Ryan Gosling.

Tandenstoker

Meteen de eerste scène is al raak. In deze proloog zien we Gosling met zijn auto op de wacht staan bij een nachtelijke inbraak. De dieven krijgen vijf minuten van hem; zijn ze te laat, dan is hij weg.

Hij draagt geen wapen, hij rijdt alleen, en kauwt op een tandenstoker. De kijker weet nog niets van de hoofdpersoon en toch is de film meteen spannend.

Bekijk de beelden

Na de optiteling – heerlijke pastelgetinte letters met een bijbehorende jaren ’80 soundtrack – leren we langzaam wat meer over deze zwijgzame chauffeur.

Hij is stuntman bij films, klust in een garage en woont in zijn eentje in een sjofele buurt van Los Angeles. In de lift raakt hij aan de praat met zijn buurvrouw Irene (Carey Mulligan) en haar zoontje.

Bajesklant

De schuchtere chauffeur wordt de huisvriend van de buurvrouw, wiens man in de bak zit. Hun scènes samen zinderen van onuitgesproken verliefdheid, maar daar blijft het voorlopig bij, zeker wanneer haar man uit de bak komt.

Maar wanneer deze bajesklant meteen weer in de problemen komt door gewelddadige types ziet de zwijgzame Gosling zich genoodzaakt in te grijpen. En dan blijft het niet bij rijden alleen.

De Palma en Lynch

Het leidt tot een escalatie met uitspattingen van extreem geweld. Toch is Drive, dat in Cannes de prijs kreeg voor Beste Regie, zeker geen B-film.

Verre van dat: de slow-motion geweldscènes knipogen naar het werk van Brian de Palma, terwijl een scène in een stripclub de absurditeit van een David Lynchfilm benadert. En de jaren tachtigsfeer refereert weer aan films als To Live and Die in L.A.

Ook voor vrouwen

Ondanks deze invloeden is Drive een hoogst originele film, en met zijn afwisseling van humor en geweld een echte Winding Refn-film. Enig minpuntje is dat vrouwen een wel erg passieve rol krijgen toegediend, maar dit is dan ook een mannenfilm.

Doch met de onweerstaanbaar charismatische Ryan Gosling als antiheld – een mix van Marlon Brando, James Dean en Steve McQueen - is Drive zeker ook voor vrouwen.

In 31 zalen