Geslaagde verfilming van de bekende boeken van Kuifje is een wervelende avonturenfilm met levensechte stripfiguren.

Dertig jaar geleden makte Steven Spielberg zijn eerste Indiana Jones-film, Raiders of the Lost Ark.

Europese filmjournalisten zagen een overeenkomst tussen de avontuurlijke archeoloog en de al even avontuurlijk ingestelde reporter Kuifje, uit de gelijknamige boeken. Amerikaan Spielberg kende de strips niet, maar werd wel nieuwsgierig.

Motion capture

Dertig jaar later is er dan eindelijk de eerste Kuifje-film van Spielberg, in samenwerking met Peter Jackson, de Nieuw-Zeelandse regisseur (Lord of the Rings) die Kuifje wel al van jongs af aan kende en voor deze film als producent op de aftiteling staat.

Al was Jackson meer dan alleen producent: alleen al zijn ervaring op het gebied met motion capture was onmisbaar voor dit project.

Andy Serkis

Want Jackson experimenteerde al met motion capture (waarbij de computer de bewegingen van acteurs aanvult) voordat James Camerons mo-cap succes Avatar in de bioscoop verscheen.

In The Lord of the Rings zette Andy Serkis dankzij mo-cap een levensechte Gollum neer, en hetzelfde deed hij met de gorilla in Jacksons King Kong (en de chimpansee in The Rise of the Planet of the Apes, dit jaar).

Bekijk de trailer

Andy Serkis is in de Kuifje-film te ‘zien’ als Kapitein Haddock, maar die draaft pas halverwege het avontuur op. Tintin begint met de stilte voor de storm: Kuifje (Jamie Bell) die op een rommelmarkt wordt getekend door een tekenaar die niet toevallig verdacht veel op Kuifje-tekenaar Hergé lijkt.

Wanneer de rossige reporter op diezelfde markt een model van een oud schip koopt start het avontuur voor hem en zijn trouwe hond Bobby (in de Engelstalige versie Snowy geheten).

Duizelingwekkend 3D

Er zijn meer kapers op de kust voor de Eenhoorn, zoals het schip heet, en ze deinzen niet terug voor geweld. Dat leidt al snel tot duizelingwekkende achtervolgingen in 3D.

Gelukkig is de originele sfeer van Kuifje gehandhaafd gebleven in deze film uit de computer: Kuifje zelf heeft geen computer maar en typemachine, geen Google maar een bibliotheek om iets op te zoeken en gebruikt geen smartphone maar een morseapparaat.

Slapstick

De verstrooide detectives Jansen en Janssen zorgen voor de nodige slapstick, en de komst van Kapitein Haddock brengt nog meer leven in de brouwerij. Het script maakt slim gebruik van drie boeken (Het Geheim van de Eenhoorn als basis, plus elementen uit De Schat van Scharlaken Rackham en De Krab met de Gulden Scharen).

De film smaakt naar meer, en het slot hint ook duidelijk naar een vervolg, dus is het goed dat er nog genoeg Kuifje-boeken over zijn.

In 253 zalen (originele versie + Nederlandse versie)