Het Cinekid filmfestival opent dit jaar met Patatje oorlog. De verrukkelijke familiefilm is daarna gelukkig ook in de rest van het land te zien.

Kinderen zijn soms ook bang of ongerust. Als volwassene zou je dat liever niet willen weten, maar omdat Nederlandse schrijvers en filmmakers de denkwereld van kinderen gelukkig meestal wel serieus nemen, zijn er veel goede Nederlandse kinderfilms.

Cinekid (12 - 21 oktober, Amsterdam), inmiddels toe aan de vijfentwintigste editie, bewijst dat ook dit jaar.

Ondermeer met Patatje Oorlog: een leuke film over een moeilijk thema, naar het boek Een Kleine Kans van Marjolijn Hof en geregisseerd door Nicole van Kilsdonk (Hoe overleef ik mezelf, Richting West).

Kleine kans

Kiek (Pippa Allen) is bang want haar vader (Johnny de Mol) is naar de oorlog. Pappa is arts en moet naar Afghanistan om mensen te helpen. Moeder (Rifka Lodeizen), oma (Leny Breederveld) en Kiek blijven achter. Natuurlijk is Kiek ongerust.

Stel nou dat hij doodgaat? Kieks hoogbegaafde vriendinnetje Margje maakt de ongerustheid alleen maar groter. Zelfs dokters zijn niet veilig in de oorlog, beweert ze. Wel eens van een verdwaalde kogel gehoord?

Mama probeert Kiek gerust te stellen. Het is, legt ze uit, een kwestie van kansen. Hoeveel kinderen van jouw leeftijd ken je met een levende vader? En hoeveel kinderen ken je met een dode vader? Veel minder toch? Het is maar een kleine kans.

Piekeren

Maar Kiek blijft toch piekeren. Korte, grappige stop-motion animaties vertellen ons over alle dingen die ze verzint.

Van de schoolmeester (Ruben van der Meer) leert ze dat je kansen kunt beïnvloeden. Wacht eens, hoeveel kinderen hebben een dode vader én een dode muis? Dat maakt de kans nog véél kleiner!

En dus stapt Kiek naar de dierenwinkel om een hele oude muis te kopen. Maar is dat wel genoeg? Opeens belt papa niet meer uit Afghanistan. Wat kan de kans dat hem iets is overkomen nóg kleiner maken? De hond?

Bekijk de trailer:

 Halfpipe

Het is een erg grappig idee, maar Patatje Oorlog is vooral goed omdat er mooi gespeeld wordt. Pippa Allen is schattig en slim. Lodeizen speelt een zorgzame, moderne moeder, maar soms is zij ook maar een meisje dat moeite heeft niet te laten merken hoe ongerust ze is.

Mooi is ook alles eromheen: Kiek houdt een spreekbeurt over de politie; heeft een vriendschap met Margje om zich zorgen over te maken; het klassentoneelstuk over Peter Pan én ze wil dolgraag met haar skateboard van de halfpipe durven.

Zo vader, zo dochter. Van Kilsdonk is te goed om het er dik bovenop te leggen, maar zonder risico’s leef je niet.

In 60 zalen