Voetbalkomedie die voortborduurt op de succesvolle film en serie van ruim tien jaar terug. Begint platvloers, maar eindigt ontroerend.

Veertien jaar terug was All Stars een voltreffer in de Nederlandse bioscopen. Leuke Nederlandse films waren toen een stuk zeldzamer dan nu, maar over deze aanstekelijke komedie over een groepje matige amateurvoetballers waren kritiek en publiek het roerend eens.

Er volgde een tv-serie, en er werden buitenlandse versies van gemaakt.

Vorig jaar vond Van de Velde de tijd rijp voor een vervolg, maar toen hij zijn script af had pleegde Antonie Kamerling, die als Hero het beoogde centrale personage zou spelen, zelfmoord.

Het project werd meteen stopgezet, maar op aandringen van Kamerlings weduwe Isa Hoes-– die ook in de film speelt - met een aangepast script toch verfilmd. Zodat we alsnog kunnen zien hoe het de Swift Boys tien jaar later vergaat.

Moslim

Willem (Thomas Acda) zit nog steeds onder de plak; Mark (Peter Paul Muller) is een rokkenjagende macho gebleven; Johnny (Daniël Boissevain) is nog immer een driftkikker; Peter (Kasper van Kooten) is een neuroot gebleven, maar wel een stuk rijker geworden; en de tv-carrière van Paul (Raymi Sambo) wil nog altijd niet vlotten. Nemo (Cas Jansen) heeft de grootste ontwikkeling doorgemaakt: hij is moslim geworden.

Spanje

En Bram (Danny de Munk)? De homo van het stel is naar Spanje verhuisd, waar hij gaat trouwen. En het hele team van Swift Boys is uitgenodigd.

Niet dat ze staan te trappelen om een ‘Spaans homohuwelijk’ mee te maken, maar een aansluitend bezoekje aan de wedstrijd Barcelona – Real Madrid trekt hen over de streep. Op naar Spanje!

Uiteraard loopt die reis op alle mogelijke manieren mis, zodat het zestal eerst op een Duitse nudistencamping kan belanden, en daarna in een Franse cel.

Kluchtige uitstapjes die ook nog eens te lang duren: het publiek waant zich eerst in een Tiroler film, en vervolgens in een Louis de Funes-komedie. Thomas Acda in dameslingerie is misschien even leuk, maar zeker geen half uur lang.

Bekijk de trailer:

Brok in de keel

Dat het toch nog goed komt is te danken aan de traan die na de lach de overhand krijgt in het laatste half uur.

Vals sentiment misschien, over kameraadschappelijkheid, kanker en wat al niet meer, maar het werkt wel: zelfs de zo gemiste Hero speelt een fraaie rol in de slotscènes. En wie geen brok in zijn keel krijgt bij het massaal gezongen Toen Ik Je Zag moet nodig zijn hart laten nakijken.

In 107 zalen

Lees het interview dat NU.nl had met de cast