Romantische boekverfilming met Anne Hathaway en Jim Sturgess over twee mensen die twintig jaar lang om elkaar heen blijven draaien.

Emma (Anne Hathaway) en Dexter (Jim Sturgess) zijn hartsvrienden, al vanaf hun studententijd.

De vraag is: zullen ze ooit méér worden dan dat? One Day laat ons ieder jaar, en steeds op 15 juli, weten hoe het ermee staat.

David Nicholls publiceerde zijn succesvolle roman One Day in 2009 en leverde ook het scenario voor deze verfilming. Nicholls schreef eerder het ontroerende When Did You Last See Your Father?

Ook de regisseur van One Day is geen onbekende. Lone Scherfig is de maakster van Italian for Beginners en An Education.

Teleurstellingen

In One Day volgen we Emma en Dexter vanaf 15 juli 1988. Een eerste nacht in Edinburgh, direct na hun afstuderen, brengen ze nog samen in bed door. Daarna lijkt een liefdesrelatie zo goed als uitgesloten. ‘I got to know you,’ zegt Emma tegen hem, ‘You cured me of you.’

Zij is een serieuze, intelligente vrouw, een wereldverbeteraar en gezegend met een scherp gevoel voor humor. Hij is een mooie, zelfverzekerde losbol met rijke ouders. Maar hoe verschillend ook: tussen de beste maatjes ligt de liefde wel voortdurend op de loer.

Bekijk de trailer

Anne worstelt na haar afstuderen lang met de teleurstellingen van het leven. Ze vindt een afschuwelijke baan in een Mexicaans restaurant en kiest - nadat ze alle hoop op Dexter heeft laten varen - voor een huwelijk met de zachtaardige, maar niet bijster opwindende Ian (Rafe Spall).

Dexter wordt presentator van een televisieprogramma. Maar zijn eeuwige jeugd en ongebondenheid hebben ook iets treurigs. Dexter raakt aan de drank, verpest het contact met zijn familie en wanneer hij op zijn tweeëndertigste ontslagen wordt, is hij opeens helemaal alleen.

Chique damesglossy

Hathaway en Sturgess zijn mooie en capabele acteurs. Edinburgh, Londen en Parijs zijn schitterende filmlocaties.

One Day ziet er goed uit, maar het probleem is dat niets in deze film - en er gebeurt nogal wat - de gelegenheid krijgt om je werkelijk te raken. Zelfs de veel te melodramatische laatste akte niet.

Dexter’s alcoholisme, zijn stervende moeder (Patricia Clarkson), ontrouw, echtscheiding, dood, eenzaamheid… Het verdriet krijgt nooit eens een scherp randje; het koppel ziet er altijd prachtig uit en als er eens ruzie is, dan valt er altijd over te praten. Net de verzonnen probleemrubriek in een wat chiquere damesglossy.

Met welgemeende adviezen als: ‘If I could give you just one gift, do you know what it would be? Confidence.’ Maar een goed relatiegesprek ís niet hetzelfde als een goede filmdialoog. Naar dat laatste kun je namelijk wel 107 minuten geboeid blijven kijken.

In 50 zalen