Tommy en Brendan zijn broers, maar in de wereld van Mixed Martial Arts wil dat niet zeggen dat je elkaar dan ontziet. Freefighter-drama in de traditie van Rocky.

Oud prijsvechter Brendan (Joel Edgerton) staat tegenwoordig voor de klas en geeft les in natuurkunde. Wanneer thuis de financiële nood te hoog wordt, ziet hij zich echter gedwongen zijn oude stiel weer op te pakken.

Zijn vrouw is er niet blij mee. Zij weet ook: als je neergaat in de ring, is de wet van de zwaartekracht echt genadeloos.

Brendan heeft geen contact meer met zijn broer Tommy (Tom Hardy), die net is teruggekeerd uit Irak. Tommy - één brok agressie en frustratie - wil maar één ding: de oorlog zo snel mogelijk vergeten.

Hij vraagt zijn oude vader (Nick Nolte) hem te trainen voor het aankomende kampioenschap Mixed Martial Arts.

Psychologische worsteling

Brendan vecht om zijn familie van de armoede te redden. Tommy vecht uit woede en voor eerherstel. Natuurlijk zullen de broers elkaar treffen in de finale van het kampioenschap. Beiden hebben bovendien ook nog een ander gevecht te voeren: met hun vader. Na jaren van alcoholisme is hij volledig vervreemd van zijn zonen.

Nolte, die zelf ook de nodige problemen met alcohol heeft gehad, speelt een intens treurige man. Vader is inmiddels van de drank af, maar er rest hem nu weinig meer dan die luistercassette van Moby Dick die hij steeds afspeelt.

Hij is de kapitein Ahab van zijn eigen leven, de fles is zijn witte walvis en zijn schipbreuk lijkt onafwendbaar. Hij smeekt zijn zonen om vergeving, maar die is hem niet gegund.

Bekijk de trailer

Na The Wrestler met Mickey Rourke en The Fighter met Mark Wahlberg en Christian Bale, opnieuw dus veel aandacht voor de psychologische worsteling van deze vechtersbazen uit de onderkant van de Amerikaanse samenleving. Gavin O'Conner, die eerder de politiefilm Pride and Glory regisseerde, weet hoe je een verhaal meeslepend vertelt.

De regisseur wil wel iets teveel en vaak ook net iets te nadrukkelijk. Het subplot over Brendans leerlingen die een televisieavond organiseren om hun docent te kunnen zien vechten, voegt weinig toe.

De onthullingen over Tommy’s belevenissen in Irak mikken wel heel nadrukkelijk op het Amerikaanse patriottistische sentiment.

Mannen

Van de eerder genoemde films, is Warrior de minst originele en de minst subtiele. Warrior volgt gewoon het pad dat Rocky ooit vrijvocht. Dat is overigens niet alleen een minpunt: er valt keihard te genieten van de zinderende vechtpartijen tijdens de kwart, halve en hele finale.

En Edgerton en Hardy - die laatste zagen we ook al zo tekeer gaan in de gevangenisfilm Bronson - zijn hoe dan ook uitstekende acteurs. Laat ze gerust de ring betreden met Bale, Wahlberg en Rourke. Deze mannen gaan ons beslist nog veel meer moois laten zien.

In 24 zalen