In Red speelde Helen Mirren nog met een vette knipoog voor oudere actieheldin. In The Debt is het Dame Mirren menens.

The Debt is de remake van de Israëlische film Ha-Hov (Assaf Bernstein) uit 2007.

En ook John Madden (Shakespeare in Love) trok naar Tel Aviv voor zijn versie van deze spannende thriller over een bijzondere operatie van de Israëlische geheime dienst, de Mossad.

Jaren later, de film startte in 1997, zijn voormalig Mossad-agenten Rachel (Helen Mirren), Stephan (Tom Wilkinson) en David (Ciarán Hinds) gevierde helden in Israël.

In het boek dat Rachel’s dochter schreef, reconstrueert zij hoe haar moeder in 1966 de Duitse oorlogsmisdadiger Dieter Vogel te grazen nam in Oost-Berlijn.

Litteken

Maar is het destijds werkelijk zo gegaan? Tijdens de boekpresentatie roept het weerzien met Stephan herinneringen op bij Rachel. En ze komt weer in actie wanneer blijkt dat David een einde aan zijn leven heeft gemaakt.

Dertig jaar na die gebeurtenissen in Berlijn, dragen die drie nog steeds een oude schuld met zich mee.

The Debt voert ons in flashbacks terug. De jonge Rachel, gespeeld door Jessica Chastain, ontmoet Stephan (Marton Csokas) en David (Sam Worthington) in Oost-Berlijn. Zij hebben de ‘Chirurg van Birkenau’ opgespoord.

Maar om hem te kunnen ontvoeren voor berechting in Israël, moet Rachel heel dichtbij zien te komen…

Bekijk de trailer

De manier waarop Rachel de oorlogsmisdadiger in de val weet te lokken zullen we niet verraden, maar het levert een scène op die wat doet denken aan de tandartsscène in Marathon Man. Wanneer de Mossad-agenten Vogel het Oostblok uit proberen te smokkelen gaat echter alles mis.

Het zijn stijlvolle en vaak spannende scènes. Vooral Chastain (The Tree of Life) is de moeite waard.

Rachel is een stoere Mossad-agente, maar ook een jonge Joodse vrouw die worstelt met gevoelens van liefde en haat. Het litteken dat ze aan de operatie overhield, is niet de enige wond die de oorlog bij haar sloeg.

Voorproefje

Vergeleken met die Berlijn-scènes stelt de finale teleur. The Debt eindigt als een gewone wraakfilm en verliest dan ook iets van de opgebouwde geloofwaardigheid.

Leuk voor wie Helen Mirren graag op haar dodelijkst ziet, maar sterker is de film zolang je meeleeft met die jonge, idealistische, maar geknakte Israëliërs.

Goede spionageverhalen fascineren vanwege de grote historische context waarin ze zich afspelen, en vanwege de tragiek van die agenten die eenzaam de kou in gingen voor hun zaak.

Eind dit jaar mogen we ons verheugen op de John Le Carré verfilming Tinker Tailor Soldier Spy. The Debt biedt een prettig voorproefje.

In 13 zalen