Remake van de Arnold Schwarzeneggerfilm uit 1982 is een B-film in 3D: bloed & bloot, wapengekletter & schmierende schurken.

Vaak leveren remakes van eerdere cultklassiekers letterlijk bloedeloze films op. Marcus Nispel bewees met zijn remake van The Texas Chainsaw Massacre al dat hij niet van politiek correct houdt, ook al is hij dan toevallig een aanhanger van Bhagwan.

En ook in Conan the Barbarian vliegen de afgehouwen hoofden weer kwistig in het rond.

Uiteraard werd Conan, gebaseerd op de boeken van pulpschrijver Robert E. Howard, vooral bekend in de gedaante van Arnold Schwarzenegger, die de barbaar begin jaren tachtig in twee films speelde: Conan the Barbarian en Conan the Destroyer. Die titels suggereren al dat het geen romantische komedies betroffen.

Bekijk de trailer

Ook de nieuwe Conan hakt er meteen in, met een bevalling tijdens een veldslag. Conans moeder sterft nadat ze haar zoon met haar laatste adem een naam heeft gegeven. De kleine Conan krijgt van zijn vader (Ron Pearlman op de automatische piloot) een degelijke barbaarse opvoeding: geen woorden maar daden, en schouderklopjes voor geslaagde onthoofdingen.

Aan deze weinig vredige maar wel paradijselijke situatie komt een eind wanneer een ander, nog barbaarser volk het dorp overvalt, op zoek naar een scherf van en magisch masker. Pa legt het loodje, Conan ontsnapt, en zweert wraak. Waarna het verhaal een tijdsprong maakt en de volwassen Conan wordt gespeeld door de reus Jason Momoa.

Geschoren oksels

Intussen wordt ook duidelijk dat we de barbaarse wereld van Conan niet al te serieus moeten nemen. Iedereen spreekt Engels - lafaards en schurken met een buitenlands accent - en de vrouwen hebben opvallend witte tanden en geschoren oksels. En als ze te veel praatjes hebben stopt Conan als rechtgeaarde barbaar een prop in hun mond.

Zoals het een goede B-film betaamt is Conan gevuld met eerwraak, beroerde 3D-effecten, onnodige continuïteitsfouten, schmierende schurken, idiote vrijscènes en magisch bedoelde flauwekul. Wie daarvoor in de stemming is zal zich bij Conan zeker vermaken: de barbaar is in elk geval geen politiek correcte metroman geworden.

In 82 zalen