Romantische komedie die dankzij een scherp script en sterke acteurs de clichés van het genre overstijgt. Met Steve Carell en Ryan Gosling.

De romantische komedie is het genre waarin na de western de meeste platgetreden paden worden betreden.

Des te verheugender is het dat er deze maand niet één maar zelfs twee romkoms zijn die boven het genre uitstijgen. Over twee weken komt Friends with Benefits uit, en deze week komt Crazy, Stupid, Love verrassend leuk uit de hoek.

Wanhoopsdaad

Crazy, Stupid, Love komt snel uit de startblokken. Veertiger Cal (Steve Carell) is met zijn vrouw Emily (Julianne Moore) nogal verveeld uit eten.

Dat doet even denken aan Date Night, ook met Carell- tot Emily aankondigt van hem te willen scheiden, na 25 jaar huwelijk. En ja, ze heeft ook al een ander. De in zichzelf gekeerde Cal springt op weg naar huis van pure wanhoop uit een rijdende auto. Slecht idee!

Thuisgekomen blijkt hun zoon van 13 verliefd te zijn geworden op de 17-jarige babysitter, maar daar heeft de gehavende Cal uiteraard geen oog voor. Op zijn werk hebben ze wel in de gaten dat er iets mis is met Cal, maar als ze horen dat hij ‘slechts’ gaat scheiden zijn ze opgelucht: ‘toen we je hoorden huilen op de wc dachten we dat je kanker had!’

Bekijk de trailer

Geen wonder dat Cal zijn verdriet verdrinkt in een bar, waar zijn dronken zelfbeklag de aandacht trekt van Jacob (Ryan Gosling), een beroepscharmeur die besluit Cal als project onder zijn hoede te nemen, te beginnen met een grondige make-over. Waarna een versiercursus Cal weer helemaal klaar moet maken voor de singlemarkt.

Een snelle jongen die een sukkel onder zijn hoede neemt is uiteraard al vaker vertoond (Hitch); sterker nog, Carell zelf was lijdend voorwerp van zo’n inhaalcursus in The 40 Year Old Virgin. Daar doet Crazy, Stupid, Love aanvankelijk aan denken, maar dan stuurt een nieuwe onverwachte wending het verhaal een compleet andere richting in.

Pittig

Julianne Moore blijft in alle verwikkelingen wat onderbelicht, maar de pittige Emma Stone heeft wel een leuke rol als het meisje dat Jacob maar niet kan versieren. CSL ontkomt niet helemaal aan romkom-clichés (zoals de publieke speech aan het eind), maar een sterk script en dito acteurs tillen de film ver boven de doorsnee romkom uit.

In 87 zalen