Aanstellerige zeurderige arthousefilm over twee doelloze dertigers die een maand zonder internet proberen te leven.

Beeldend kunstenaar en regisseur Miranda July verraste in 2005 met de heerlijke film Me and You and Everyone We Know. Hierin speelde ze een performance artieste die overal aan twijfelde, vooral aan zichzelf.

Maar het werd nooit een zeurderige film, mede dankzij een reeks kleurrijke bijfiguren en geestige vondsten in het script.

Danslerares

Datzelfde kan helaas niet worden gezegd van The Future, na zes jaar de nieuwe film van July.

Opnieuw speelt ze zelf een van de hoofdrollen, dit keer als een danslerares die les geeft aan kleine kinderen. En opnieuw is ze een onverbeterlijke twijfelaar.

Bekijk de trailer

Wanneer we door July gespeelde Sophie en haar vriend Jason (Hamish Linklater) leren kennen zitten ze samen op de bank, elk met hun eigen iBook.

Een typerende houding, want zonder laptop zijn ze nergens, zoals wel meer moderne dertigers. Ook Jason heeft zijn ambities niet waargemaakt - hij werkt bij een telefonische helpdesk.

Dolende dertigers

Op een dag beseffen deze dolende dertigers dat ze iets aan hun leven moeten doen. Hun grote besluit: een kat adopteren. Aan kinderen zijn ze nog niet toe – ze zijn zelf in feite nog kinderen.

Maar omdat ze al bang zijn dat de adoptie van een kat hun leven voor altijd zal veranderen geven ze elkaar nog één maand om alles uit hun leven te halen.

Verlamd

In een zeldzame vlaag van doortastendheid zeggen ze allebei hun baan op, om vervolgens meteen verlamd te raken van de vrijheid die dat oplevert.

Temeer daar ze tevens die maand vrijwillig zonder internet willen doorbrengen. Het levert weliswaar nieuwe contacten op, maar echt sprankelen wil de film niet.

Schop onder kont

The Future heeft een enkele leuke vondst (de voice-over van de adoptiekat) maar de film haalt het niet bij de vindingrijkheid van Me and You and Everyone We Know.

Uiteindelijk zit het publiek anderhalf uur opgescheept met twee besluiteloze zeurpieten die je het liefst een schop onder hun kont wil geven.

In 11 zalen