Mix tussen western en science fiction pakt verrassend serieus uit. Met Harrison Ford en Daniel Craig, ofwel: Indiana Jones & James Bond.

Al velen malen is geprobeerd het stokoude filmgenre van de western te combineren met het veel recentere genre van de sf-film.

Dat pakte soms goed uit (Westworld, Back to the Future Part III), soms minder goed (Wild Wild West, Serenity). Cowboys & Aliens valt in de betere categorie, al zal de ingehouden toon niet iedereen aanspreken.

Polsband

C&A begint als een traditionele western. Een door Daniel Craig gespeelde vreemdeling wordt zwetend wakker in een woestijn.

Hij is gewond in zijn zij, half gekleed, en heeft geen flauw idee hoe hij hier is gekomen. Alleen een rare stalen band om zijn pols suggereert subtiel dat dit geen gewone western gaat worden.

Beproefd westernstramien

Toch verloopt het eerste half uur van de film volgens een beproefd westernstramien. De vreemdeling belandt in een dorp, dat tijdens de goudkoorts betere tijden heeft gekend.

Nu wordt het geterroriseerd door de zoon (Paul Dano) van de rijke veeboer Dolarhyde (Harrison Ford op zijn meest nors). En na een vechtpartij in de saloon belandt de vreemdeling in de bak.

Demonen

Nog steeds duidt bijna alles erop dat dit een doorsnee western is, maar de titel geeft al weg welke kant het op zal gaan.

En inderdaad wordt het dorp ’s nachts ineens overvallen door aliens, of ‘demonen’ zoals de cowboys ze noemen, want aan buitenaardse wezens hebben ze nog nooit gedacht – ze hebben hun handen vol aan de indianen.

Wel wordt al snel duidelijk waar die rare polsband van Daniel Craig voor dient.

Bekijk de trailer

Cowboys & Aliens had een doldwaze western kunnen worden, zoals Wild Wild West, maar daarin vielen de grappen dood. Jon Favreau, die met Iron Man 1 & 2 bewees grappige sf-films te kunnen maken, koos voor een bloedserieuze benadering.

Harrison Ford en Daniel Craig lijken een wedstrijdje stuurs kijken te spelen, er kan geen lachje achteraf.

Curieuze kruisbestuiving

Daar moet je voor in de stemming zijn, maar hoewel de film op een strip is gebaseerd, past de ingehouden toon goed bij het verhaal. Dit is geen pief-paf-poef met marsmannetjes, maar een strijd op leven en dood, met wezens die gevaarlijker zijn dan Apaches.

C&A is misschien geen luchtig popcornvermaak, maar wel een curieuze kruisbestuiving.

In 75 zalen