Ze zijn klein en blauw en ze zingen – laten we eerlijk zijn – een verschrikkelijk irritant liedje. Maar voor kinderen is De Smurfen 3D leuk.

Het is even wennen om de figuurtjes van striptekenaar Peyo in 3D te zien. In deze versie doen de smurfen nog het meest denken aan de plastic poppetjes die je vroeger aan de benzinepomp kreeg.

Hoe dan ook: de opening met ooievaars die over het smurfendorp vliegen probeert het beste te maken van die 3D.

In hun paddenstoelhuisjes in het sprookjesbos leven de smurfen. Drie appels groot zijn ze en ze bereiden zich voor op een groot feest. De belangrijkste smurf in dit verhaal is Klungelsmurf. Want door zijn onhandigheid ontdekt aartsvijand Gargamel (Hank Azaria) de geheime locatie van het smurfendorp.

New York

Wanneer de slechte tovenaar probeert om de smurfen te vangen, zijn Grote Smurf, Smurfin, Brilsmurf, Potige Smurf, Moppersmurf en Klungelsmurf gedwongen om naar de waterval te vluchten waar zich een vortex door de tijd bevindt. En zo belanden de Smurfen in… New York.

Het is een vrolijk avontuur. De smurfen proberen de weg terug naar huis te vinden en krijgen daarbij hulp van het jonge koppel Patrick en Grace. De combinatie van animatie en live action loopt wat stroef. Meer dan aangevers zijn Neil Patrick Harris (van de comedy serie How I met you’re mother) en Jayma Mays (Glee) niet.

Bekijk de trailer

Hank Azaria krijgt gelukkig meer ruimte. Gargamel en zijn kat Azraël zijn natuurlijk overdreven slecht - en Azaria legt het er lekker dik op. Hij gaat gekleed alsof hij uit de kinderverkleedkist een tovenaarskostuum in elkaar heeft geflanst en leeft zich met zichtbaar plezier uit op zijn kakellachje en dialoogjes met Azraël: ‘Ben je dood?’

Grappig is bijvoorbeeld Gargamels voorkeur voor de stoom die in New York uit de putdeksels komt. Het geeft, vindt hij zelf, zo’n mooi dramatisch effect als Gargamel uit de rook te voorschijn komt! Ook leuk: Gargamel die in een warenhuis de smurfen te lijf gaat met zo’n grote, lawaaiige bladblazer.

99 smurfen

En terwijl het avontuur voortraast – alleen tijdens een blauwe maan kunnen de smurfen terug, maar hoe kom je daaraan in hartje Manhattan? – maken sommige personages zowaar een ontwikkeling door.

Patrick wordt binnenkort vader. Grote Smurf (zelf vader van 99 smurfen!) helpt hem over zijn angst heen. En Klungel leert dat je, ook al noemen ze je Klungel-, Mopper- of Brilsmurf, nooit maar één ding alleen bent. Mooi toch?

Leuk voor de kleintjes. Voor volwassenen zijn er wat grapjes om de zit niet al te lang te maken: let bijvoorbeeld eens op de reclames op de New York taxi’s. En wie beter dan de woordkunstenaars van De Jeugd van Tegenwoordig op een leuke titelsmurf te smurfen?

In 162 zalen