A Family was een van de genomineerde films voor een Gouden Beer dit jaar. Aangrijpende film over het afscheid van een dochter en haar vader.

Ditte Rheinwald komt uit een beroemde Deense bakkersfamilie. Haar overgrootvader is ooit helemaal uit Duitsland komen lopen met een zware zak graan. Het zuurdesem werd dertig jaar geleden uit Frankrijk geïmporteerd.

Grootste trots van haar vader: bakkerij Rheinwald is hofleverancier van het Deense koningshuis.

Maar Ditte (Lene Maria Christensen) heeft een carrière buiten de bakkerij gekozen. Zij is kunstgaleriehoudster en staat op het punt om met haar vriend Peter naar New York te verhuizen, waar ze een prachtige baan aangeboden heeft gekregen. Dan neemt het leven opeens een andere wending.

Smakeloze bagels

A Family begint verraderlijk luchtig. De film opent met archiefbeelden die op quasi lollige manier vertellen van de lange familiegeschiedenis. Vervolgens zien we Ditte en Peter worstelen met de beslissing om naar New York te verhuizen.

Ditte verheugt zich op de nieuwe stap in haar carrière, maar ze blijkt onverwacht zwanger.

Vader Rikard ondertussen, is na een lange chemotherapie genezen verklaard en besluit alsnog te trouwen. Op de bruiloft speecht hij natuurlijk over brooddeeg en het zoete en het zure in het leven. Hij moppert wat omdat zijn dochter de bakkerij verruilt voor een land waar ze smakeloze bagels eten.

Bekijk de trailer

Zo kabbelt A Family wat voort als een leuke, maar niet al te bijzondere familiekroniek. Personages op de achtergrond - zoals Ditte’s schilderende vriend Peter en haar zus Chrisser – zijn mooi geportretteerd, maar wat vooral tot leven komt, is de diepe liefde tussen Ditte en haar lieve, hardwerkende bakkersvader.

En daarmee bereidt regisseuse Pernille Fischer Christensen ons voor op een schrijnende tweede helft. Het omslagpunt is de schokkende scène waarin Rikard zijn eerste attaque krijgt. De chemo is mislukt, de kanker is uitgezaaid en de tumoren in zijn hersenen zijn onoperabel. Rikard is stervende.

Sterfbed

Jesper Christensen, een gevierde Deense acteur die wij hier voornamelijk kennen als Mr. White uit de laatste twee James Bond-films, is aangrijpend.

De hersentumor verandert Rikard’s persoonlijkheid volkomen. Hij ontsnapt in zijn ondergoed uit het ziekenhuis, scheldt zijn naasten de huid vol en probeert de ontroostbare Ditte te dwingen de bakkerij over wil nemen. Tot woede van Peter.

Rikard’s sterfbed is lang, heel erg lang. En omdat we Ditte zo goed hebben leren kennen en weten wat ze er voor over had om naar New York te kunnen, lijden we met haar mee. Prachtig drama. Niet veel mensen zullen het droog houden.

In 6 zalen