Onevenwichtige SF-film over een brokkenpiloot die door aliens van de orde van de Groene Lantaarn wordt verkozen tot ruimteagent.

De striphelden duikelen weer over elkaar deze zomer. Na Thor en X-Men: First Class hadden we vorige week Captain America: The First Avenger en deze week De Smurfen, plus Green Lantern.

Niet te verwarren met The Green Hornet uit het begin van dit jaar, die trouwens niet op een strip maar op een radioshow is gebaseerd.

Green Hornet/Green Lantern

Hoewel er behalve de kleur groen nog meer overeenkomsten zijn: beide films draaien om anti-helden met een vadercomplex die zich ineens geroepen voelen de held uit te hangen.

Zocht The Green Hornet het in flauwe grappen, Green Lantern pakt het een stuk serieuzer aan. De film begint als een volbloed science fictionfilm op een andere planeet.

Groene ring

Een pompeuze voice over verhaalt over smaragdgroene energie (de goede kracht van de wil) en gele energie (de kwade kracht van de angst) en een orde van groene ringdragers die zich de Groene Lantaarn noemt.

Dat is een genootschap van vreemdsoortige doch goedaardige ruimtewezens die curieus genoeg onderling Engels als voertaal hebben. Terwijl er geen aardbewoner te bekennen is.

Bekijk de trailer

Die komt pas later in beeld, in de gedaante van brokkenpiloot Hal Jordan (Ryan Reynolds). Letterlijk een brokkenpiloot, want met Top Gun-achtige stunts verknalt hij een testvlucht van een nieuwe supersonische straaljager.

Het kost hem zijn baan, maar nog diezelfde avond wordt hij gerekruteerd door zo’n groene ruimteagent, die vervolgens het loodje legt.

Bootcamp met Hulk

Hal blijft achter met een ring en de bijbehorende lantaarn, plus een begrijpelijke dosis scepsis over zijn nieuwe roeping en krachten.

Dat is een welkom tegenwicht tegen alle groene onzin die over de kijker is uitgestort, maar helaas moet Hal in zijn groene maillot vervolgens een bootcamp gaan doen op een andere planeet tegenover een soort Hulk.

Tweederangs tussendoortje

Green Lantern verloochent zijn pulp-strip-achtergrond niet, met bordkartonnen personages als een morsige schurk die op David Crosby lijkt (Peter Sarsgard) en een heldin die gekleed is als femme fatale (Blake Lively).

Maar de sf-scènes lijken uit een andere film te komen, terwijl het held-in-wording verhaaltje vaker en vooral beter is vertoond. Green Lantern is een tweederangs tussendoortje op weg naar hét Superheldenjaar 2012, waarin Spider-Man, Superman, Batman én alle Avengers in actie komen.

In 83 zalen