Hij mag dan ooit de eerste geweest zijn, van Marvel-superheld Captain America: The First Avenger zal onze redding niet komen.

Thor landde in april dit jaar. De jongens en meisjes van X-Men: First Class redden de wereld in juni nog van de ondergang. Iron Man, Spider-Man, The Incredible Hulk... Het begint zo langzamerhand de vorm aan te nemen van een plaag. Welke superheld redt ons van al die superhelden?

Toch levert het gelukkig soms ook erg leuke films op. X-Men: First Class, bijvoorbeeld, had echt alles wat een goede superheldenfilm nodig heeft: een boeiende en geloofwaardige mythologie; helden met superkrachten én invoelbare menselijke dilemma’s; en natuurlijk spectaculaire actie op wereldschaal.

Sympathieke schlemiel

Captain America: The First Avenger lijkt ook een leuke held in huis te hebben. Steve Rogers (Chris Evans) is een jonge Amerikaan die zich in 1943 met volle overtuiging meldt voor de oorlog tegen Nazi-Duitsland.

Het probleem is alleen: Steve is een klein en mager scharminkel met astma. Totaal unfit for duty.

Kolonel Phillips (Tommy Lee Jones) heeft geen idee wat hij met dat onderdeurtje aanmoet. Gelukkig heeft Dr. Erskine (Stanley Tucci) een methode ontwikkeld die slappe Steve met een paar injecties verandert in stevige spierbundel. Het is een leuk eerste half uur, en Jones en Tucci zorgen ervoor dat er veel te lachen valt.

Bekijk de trailer

Daarna wordt het snel minder leuk en vooral meer voorspelbaar. De sympathieke schlemiel verandert in een eendimensionale en charmeloze übermensch die het met zijn wapenschild onverdroten opneemt tegen een enge nazi (Hugo Weaving, totaal over de top) die Amerika wil vernietigen met behulp van occulte krachten.

Wat die enge Johann Schmidt nu precies van plan is, dat blijft lang erg vaag. Hij beschikt over een Tesseract uit ‘de schatkamer van Odin’ en massa’s supersoldaten met vlammenwerpers, maar een uppercut van Captain America en een salvo uit zijn Stengun zijn al voldoende om die te vloeren. Spannend is anders.

Slordig

Zelfs voor een pretentieloze popcornfilm zit Captain America: The First Avenger te rommelig in elkaar. Onwaarschijnlijke toevalligheden voeren de Captain naar Europa waar Schmidt stomtoevallig zijn beste vriend blijkt vast te houden. Wat volgt is de gemakkelijkste bevrijdingsoperatie aller tijden en een serie actiescènes die ophouden nog voor ze goed en wel begonnen zijn. Zelfs de CGI oogt slordig.

En dat terwijl men op andere punten wel zorgvuldig omgaat met het Marvel Comics universum. Zo speelt de vader van Tony ‘Iron Man’ Stark een belangrijke bijrol in Captain America. Ook Nick Fury (Samuel L. Jackson, blijf vooral zitten tot na de aftiteling!) duikt weer op.

Dat alles is natuurlijk de aanloop tot The Avengers (2012), waarin alle Marvel helden bij elkaar zullen komen. Hopelijk wordt die film wel weer een klapper.

In 75 zalen