Geslaagde komedie waarin drie gefrustreerde werknemers hun bazen proberen te vermoorden. Dat loopt uiteraard heel anders.

De grote vraag deze filmzomer was: wat wordt de nieuwe Hangover, de succeskomedie die niemand aan ziet komen? The Hangover Part II kwam uiteraard in aanmerking, maar ook vunzige vrouwenkomedies als Bridesmaids en Bad Teacher.

Daarvan benadert de eerste de opzet en het succes van de eerste Hangover nog het meest. Maar Horrible Bosses, dat deze week hier uitkomt, komt ook in de buurt.

Draken van bazen

Ook Horrible Bosses is een komedie rond drie zeer verschillende types die desondanks elkaars vrienden zijn. En ook zij belanden door stommiteiten steeds verder in de shit.

Alleen draait het in deze geslaagde komedie niet om een vriend die ze kwijt zijn, maar om drie bazen die ze juist kwijt willen raken. Drie draken van bazen.

Bekijk de trailer

Baas 1 (Kevin Spacey) is een sadist die Nick (Justin Bateman) ’s ochtends vroeg dwingt whisky te drinken, om hem vervolgens in een vergadering een drankprobleem aan te wrijven.

Ook laat hij Nick kruipen voor een promotie die hij nooit zal krijgen. Laat het maar aan Spacey over om deze rat in pak met veel overtuiging neer te zetten.

Kale cokesnuiver

De baas van Nicks vriend Kurt (Jason Sudeikis) is een schat van een man (Donald Sutherland), maar als hij plotseling overlijdt is Kurt overgeleverd aan zijn zoon, een door Colin Farrell gespeelde dikke, kale cokesnuiver.

Zo’n baas die Kurt vraagt waarom hij te laat is, waarop Kurt naar waarheid antwoordt: ‘ik was op de begrafenis van je vader’.

Oversekste tandarts

Vriend drie, de sukkelige Dale, zit als tandartsassistente onder de plak van zijn bazin, een oversekste doch bloedmooie tandarts, met veel overgave gespeeld door Jennifer Aniston.

Zijn vrienden vinden dat hij het nog het beste heeft getroffen met zijn baas, maar Dale, die verloofd is en zijn vriendin niet wil bedriegen, wordt knettergek van haar voortdurende seksuele toespelingen.

Zware jongen

Nadat duidelijk is gemaakt dat ontslag nemen om uiteenlopende redenen geen optie is besluiten de vrienden in een dronken bui dat ze geen andere keuze hebben dan hun bazen te vermoorden.

Dus zoeken ze in een foute kroeg raad bij een zware jongen, een hilarisch uitgedoste Jamie Foxx. Die brengt hen op het idee elkaars bazen te vermoorden – dat valt minder op.

Sukkels

Affijn, uiteraard blijkt dat in de praktijk een stuk lastiger dan het lijkt, zeker voor deze sukkels. De wendingen zijn behoorlijk vergezocht, maar goed: we hebben hier dan ook met een komedie te maken, niet met een thriller.

En als zomerse komedie is Horrible Bosses zeker geslaagd, al is ook deze film geen tweede Hangover.

In 84 zalen