Blitz - Elliott Lester

Er valt het nodige af te dingen op Blitz, maar dit is wel Jason Statham zoals we hem het liefste zien: als onbehouwen, politiek incorrecte en opgefokte smeris.

Kaalkop Statham (Lock, Stock and Two Smoking Barrels, The Transporter, Crank) past die rol als geen ander. Blitz opent met de scène waarin hij in een donker steegje enkele jeugdige delinquenten hardhandig en op – ahum - nogal ongrondwettelijke wijze terechtwijst:

‘A word of advice girls. If you’re picking the wrong fight, at least pick the right weapon.’ Zelf bracht hij een flink slagwapen mee.

Dat is cool, érg cool, en dat is waarom Statham zich vorig jaar in The Expendables mocht scharen naast zware jongens als Stallone, Schwarzenegger, Willis, Rourke en Lundgren.

Net als die gasten doet Jason er ook wel eens een minderwaardig filmklusje bij, maar Blitz behoort tot het betere werk van de actieheld.

Wrong side of the law

Statham speelt in Blitz de rol van de Londense politiesergeant Tom Brant – ruwe bolster, botte pit. Zijn methodes (‘Do I look like I carry a pencil?’) brengen hem in aanvaring met zijn superieuren, maar zijn chefs rekenen uiteraard wel op hem wanneer er een seriemoordenaar opduikt die agenten afslacht.

‘The Blitz’ noemt de sadistische gek zichzelf. De gestoorde Barry Weiss (Aidan Gillen) heeft zich voorgenomen minstens acht smerissen om te leggen.

De eerste, de 26-jarige DC Sandra Bates, heeft geen schijn van kans. Tom Brant en zijn collega Nash (Paddy Considine) openen onmiddellijk de jacht op de copkiller.

Bekijk de trailer

Blitz is, zoals dat dan heet, een keiharde politiethriller. De seriemoordenaar, onze politiehelden, noch regisseur Elliott Lester houden zich in. Het taalgebruik is grof; seks, geweld en druggebruik horen erbij en u hoeft al helemaal niet te hopen op een positieve moraal bij dit verhaal.

Lester toont de zelfkant van Londen in tien kleuren zwart: messentrekkende jongeren in hoodies, louche riooljournalisten, junkies, stinkende steegjes, biljartzaaltjes en boksscholen waar de verf van de muren bladdert… Er is een ‘wrong side of the law’, maar het is niet duidelijk wie aan welke kant staat.

Worsteling

Brent is een personage uit de boeken van Ken Bruen. De Ierse schrijver en Nathan Parker, de scenarist van Blitz, proberen werk te maken van gelaagde, levensechte personages. Zo worden we deelgenoot gemaakt de worsteling van politieagente Falls (Zawe Ashton) met haar harddrugsverslaving en is Nash een openlijk homoseksuele, maar daarom niet minder stoere politieman.

Terwijl Blitz dus aan de ene kant probeert vooroordelen te doorbreken, is het verhaal zelf natuurlijk één groot, maar met smaak geserveerd genrecliché. Nash’ homoseksualiteit? Brants burnout? In deze met adrenaline doordrenkte schaduwwereld is het allemaal volstrekt irrelevant en spreken de one-liners en actiescènes uiteindelijk meer tot de verbeelding.

In 23 zalen

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter

NUwerk

Tip de redactie