Pina - Wim Wenders

Ontroerende en grappige dansdocumentaire is een fraaie ode aan de overleden choreografe Pina Bausch én de eerste arthousefilm in 3D.

3D is tot nu toe voornamelijk benut voor spektakelfilms en horrorfilms. Er moest op zijn minst af en toe iets richting camera worden gegooid, geschoten of ontploffen, anders zat de bioscoopbezoeker voor joker met zo’n dure bril op.

Pina is de eerste arthousefilm die 3D benut – en wel om dansvoorstellingen beter in beeld te brengen.

Le Sacre du Printemps

Nu is 3D natuurlijk al eerder in dansfilms gebruikt, maar dat betrof toch weer spektakel als Step Up 3D.

Dankzij Pina zijn nu ook klassieke stukken als Le Sacre du Printemps en de modern klassieke stukken van Pina Bausch in drie dimensies te bewonderen. En het resultaat is eindelijk weer eens verbluffend.

Bekijk de trailer

Pina is ook om een andere reden een bijzonder project. Cineast Wim Wenders was jaren bezig om het werk choreografe van Pina Bausch in een bevredigende vorm te gieten.

De opmars van 3D bood hem die vorm, maar toen hij aan het project wilde beginnen, overleed Bausch vrij onverwacht, twee jaar geleden, op 58-jarige leeftijd.

Wuppertal

Wenders’ eerste reactie was het project af te blazen maar na een paar maanden bedenktijd besloot hij alsnog te gaan draaien, in 3D, als een ode aan Pina Bausch.

Hij laat dansers die soms jarenlang met Bausch hebben gewerkt haar klassieke stukken uitvoeren, in het theater, maar ook in het straatbeeld van Wuppertal, de thuisbasis van Bausch.

Grappig

Het resultaat is soms betoverend, dan weer ontroerend of opzwepend en een enkele keer zelfs grappig.

Voor wie bekend was met het baanbrekende werk van Pina Bausch, die in de jaren zeventig een ware dansrevolutie ontketende, is het een feest der herkenning; voor anderen een mooie kennismaking.

Weinig woorden

In enkele archiefbeelden zien we Bausch zelf aan het werk. Bausch was een vrouw van weinig woorden, zo leren we uit de korte gesproken herinneringen van de dansers, dus is het terecht dat Wenders de dans laat spreken.

Twaalf jaar na zijn Buena Vista Social Club heeft Wenders opnieuw een mooi tijdsbeeld vastgelegd in een documentaire.

In 13 zalen

Lees meer over:
Tip de redactie