Cars 2 - John Lasseter & Brad Lewis

Racewagen Lightning McQueen gaat op wereldreis. Tegenvallend vervolg op Cars is de eerste Pixarfilm die onder de maat presteert.

Sinds de eerste Toy Story in 1995 verscheen heeft animatiestudio Pixar keer op keer baanbrekende animatiefilms afgeleverd van hoogstaande kwaliteit.

Van Monsters inc. tot Finding Nemo, van The Incredibles tot Up, ze waren allemaal even origineel en briljant. Zelfs toen Pixar met Toy Story 3 vorig jaar een sequel afleverde was dat allesbehalve een zwaktebod.

Deuk

Die kwalitatief hoogstaande reeks loopt met het verschijnen van Cars 2 een deuk op. Niet dat de film slecht is, maar van Pixar zijn we beter gewend.

Het voorfilmpje, nog zo’n mooie Pixar-traditie, is nog wel van ouderwetse kwaliteit. In deze Hawaiian Vacation knutselt het speelgoed uit Toy Story een tropische vakantiebestemming in elkaar voor Barbie en Ken.

Holley Shiftwell

De hoofdfilm komt nog goed uit de startblokken, als spionagefilm op volle zee. Een zekere professor Zündapp wil namens alle ouderwetse benzineslurpers de productie van alternatieve energie saboteren.

Een Britse spion (met de stem van Michael Caine) probeert dat te voorkomen. Later zal hij gezelschap krijgen van de spionne Holley Shiftwell, een leuke verwijzing naar Felicity Shagwell uit Austin Powers.

Bekijk de trailer

Ook het weerzien met Lightning McQueen, de racewagen die even terug is in het woestijnstadje Radiator Springs, is nog aardig.

Er wordt kort stilgestaan bij het verscheiden van Doc Hudson, die in de eerste Cars werd ingesproken door de inmiddels overleden Paul Newman. Maar dan trapt Cars 2 op het gaspedaal, om die vaart niet meer terug te nemen.

Praatzieke sleepwagen

McQueen laat zich door een Italiaanse racewagen uitdagen tot een toernooi in diverse wereldsteden, en praatzieke sleepwagen Mater gaat mee. Dat resulteert in een aaneenschakeling van jachtige scènes vol landelijke stereotiepen waarin Mater steeds meer op de zenuwen gaat werken.

Het spionageverhaaltje wordt bovendien erg rommelig uitgewerkt en de grappen zijn dun gezaaid.

Op safe spelen

De eerste Cars begon in volle vaart, om daarna gas terug te nemen, Cars 2 doet het omgekeerde en dat is geen verbetering. Kinderen zullen tevreden zijn met dit weerzien met hun favoriete auto’s, maar Lasseter, de man die Pixar groot maakte, speelt hier op safe en daarmee onder zijn niveau.

Wie op iets origineels had gehoopt moet wachten tot de volgende Pixarfilm, het sprookje Brave.

In 200 zalen

Tip de redactie