Aardige Franse komedie over een burgermannetje dat gefascineerd raakt door de dienstbodes in zijn appartement.

Het gezicht van Fabrice Luchini is bekender dan zijn naam, maar wie vorig jaar Potiche zag kent hem als de opgefokte paraplufabrikant die zich in de jaren zeventig overvleugeld zag worden door zijn vrouw, gespeeld door Catherine Deneuve.

Als een hedendaagse Louis de Funès wond hij zich op, tot hij er bijna een hartaanval van kreeg.

Luchini is met zijn verbaasde en licht verontwaardigde oogopslag een specialist in het spelen van pedante burgermannetjes die zichzelf overschreeuwen, met fatale gevolgen. Ook in Les Femmes du 6ème étage werkt hij zich weer smakelijk in de nesten. Deze Franse komedie speelt in de jaren zestig, toen het klassenverschil in Frankrijk nog groot was.

Spaanse dienstbode

Opnieuw speelt Luchini een vermogend man, maar deze Jean-Louis Joubert heeft –in tegenstelling tot de industrieel in Potiche- wel oog voor de minder vermogende klasse. Al wordt die interesse wel pas aangewakkerd wanneer zijn vrouw een jonge Spaanse dienstbode aanneemt, de mooie Maria (Natalia Verbeke).

Maria woont met de andere Spaanse dienstbodes weggestopt op de zesde verdieping van het appartementencomplex, in kleine zolderkamertjes met maar één toilet. En dat Franse hurktoilet is nog verstopt ook. Zodra Joubert daar letterlijk lucht van krijgt laat hij het meteen repareren, en die daad maakt hem populair bij de dienstbodes.

Minnares

Zijn vrouw Suzanne (Sandrine Kiberlain) heeft er geen weet van dat haar man zoveel tijd op de zesde verdieping doorbrengt en verdenkt hem er – typisch Frans - van een minnares te hebben.

Waarmee Les Femmes du 6ème étage het terrein betreedt van de klucht, die al net zo typisch Frans is als het hurktoilet. En ook daar moet je van houden.

Kluchtig

Les Femmes du 6ème étage is op zijn best als de humor subtiel is, met grappen over de verschillen tussen Frankrijk en Spanje, en tussen rijk en arm. De kluchtige verwikkelingen zijn wat minder geslaagd, evenals het zoete einde.

Maar Fabrice Luchini vormt met zijn verbaasde gezicht een mooi tegenwicht voor alle karikaturale verwikkelingen.

Bekijk trailer


In 15 zalen