Leuke komedie waarin Cameron Diaz de slechtste schooljuf uit de filmgeschiedenis speelt. Ook met Justin Timberlake.

Films over inspirerende leraren zijn er genoeg: Dead Poets Society, met Robin Williams; Dangerous Minds, met Michelle Pfeiffer, of Stand and Deliver met Edward James Olmos. Films over leraren die de kantjes ervan aflopen zijn dunner gezaaid.

Jack Black doet dat weliswaar aan het begin van School of Rock, maar uiteindelijk raakt hij toch geïnspireerd om zijn muziekles met rockmuziek te pimpen.

Bad Santa

In Bad Teacher speelt Cameron Diaz ongetwijfeld de slechtste schooljuf uit de filmgeschiedenis. Ze slaapt, vloekt en drinkt in de klas, en zet heel lui bij wijze van lesmateriaal films over inspirerende leraren op – Dangerous Minds en Stand and Deliver.

Zoals Billy Bob Thornton een kinderhatende kerstman was in Bad Santa, zo is juf Diaz in Bad Teacher de nachtmerrie van elke ouder.

Gedumpt

De door Diaz gespeelde juf Elizabeth Halsey staat (of eigenlijk: hangt) ook voor de klas omdat ze wel moet. Haar rijke vriendje heeft haar op aandringen van zijn moeder eruit gegooid omdat ze zijn verjaardag was vergeten.

Om aan de kost te komen ziet Elizabeth zich genoodzaakt terug te keren op de school waar ze met veel plezier afscheid had genomen.

Rijke invaller

Ze doet echter nieuwe motivatie op wanneer er een invaller arriveert, de nogal suffe leraar Scott Delacorte (Justin Timberlake). Niet dat Liz zich door zijn naïeve optimisme laat aansteken, nee: hij blijkt uit een rijke familie te komen, en hij is sinds kort single.

Juf Liz zet alle zeilen bij om bij hem in het gevlij te komen, maar ze krijgt concurrentie van de streberige juf Amy Squirrel (Lucy Punch).

Droogneukscène

Bad Teacher grossiert net als Bad Santa (niet van dezelfde makers overigens) in grove grappen. Zo zit er een geestige droogneukscène in tussen Diaz en Timberlake, die een extra lading krijgt als je weet dat de twee ex-geliefden zijn.

Ook de bijrollen zijn goed bezet: Jason Segel (How I Met Your Mother) is droogkomisch als gymleraar, net als de volslanke comediene Phyllis Smith (The Office).

Klein hartje

Maar erg origineel is de komedie ook weer niet – hij begint weliswaar als Bad Santa maar eindigt als School of Rock, want ook juf Liz leert een wijze les. Daarmee heeft Bad Teacher wel een grote mond maar ook een klein hartje.

Want echt doorbijten durft regisseur Jake Kasdan (maker van de oergeestige Walk the Line-parodie Walk Hard) niet.

Bekijk trailer

In 77 zalen