De dikke panda is terug. En hij stort zich gulzig op een nieuw martial-arts avontuur vol (3D) spektakel.

Kung Fu Panda (2008) was een succes voor animatiestudio DreamWorks (Shrek, Madagascar). Een vervolg kon dus niet uitblijven.

Kung Fu Panda 2 verschijnt zowel in een gewone, als in een 3D versie; zowel met de originele stemmen als in een Nederlands gesproken versie. Gelukkig is het dat allemaal waard: de film overtreft het eerste deel in vele opzichten.

Nog meer spektakel - ‘awesomeness’, zoals panda Po (met de stem van Jack Black) het zelf noemt -, schitterende animaties, maar ook een rijker verhaal en een fantastische tegenstander. Best van al: lolbroek Jack Black doet het wat rustiger aan met de zouteloze grappen.

Feet of Fury

Na hun eerste filmavontuur rusten Po en zijn vrienden Tigress (Angelina Jolie), Monkey (Jackie Chan), Mantis (Seth Rogen), Viper (Lucy Liu) en Crane (David Cross) wat uit in de Vallei van de Vrede. De vrede is echter van korte duur. Lord Shen (Gary Oldman), een krankzinnige albino pauw, wil heel China aan zijn macht onderwerpen en Kung Fu vernietigen!

Zo start een nieuw avontuur, dat voor Po bovendien een persoonlijke tintje heeft. De trage panda heeft (eindelijk!) begrepen dat de gans Mr. Ping (James Hong) zijn echte vader niet kan zijn. Maar waar komt hij dan wél vandaan? Lord Shen weet er meer van.

Bekijk de trailer

Maar om Lord Shen te kunnen verslaan, zo leert meester Shifu (Dustin Hoffman) hem, moet Po eerst zijn ‘ innerlijke rust’ vinden. Wie de overenthousiaste panda en zijn Feet of Fury een beetje kent (‘ My fists hunger for justice!’) weet dat dit geen gemakkelijke opgave zal zijn.

Gelukkig maar, want daardoor worden wij getrakteerd op een razendsnelle riksjarace, op een scène waarin Po, verkleed als Chinese Draak, amok maakt, en op een schitterende finale waarin Po in een confrontatie met Lord Shen’s oorlogsvloot bewijst een volleerd Kung Fu-meester te zijn.

Mr. Ping

De franchise is gegroeid ten opzichte van het eerste deel. De grappen zijn beter, de animaties zijn knapper en het verhaal speelt zich af op een veel grotere schaal: heel China ditmaal. Vooral het expressieve kleurgebruik voegt veel toe aan de sfeer en de spanning.

Voor de allerkleinsten zal Lord Shen – met zijn lange witte hals en knalrode kraaloogjes – mogelijk zelfs iets té angstaanjagend zijn. Gelukkig beschikt de Nederlandstalige versie over de vertrouwde stemmen van o.a. Edwin Evers, Rik Felderhof en Yolanthe Cabau van Kasbergen.

En anders is er nog Mr. Ping. De gans mag dan Po’s biologische vader niet zijn, hij zorgt wel voor de meest grappige en ontroerende momenten.

In 190 zalen

Beoordeling: * * * *