De nieuwe politieke thriller van Ken Loach, over de oorlog in Irak, is niet erg spannend en helaas ook niet erg overtuigend.

Ken Loach, die we kennen van Land and Freedom en The Wind That Shakes the Barley, kan meer dan links politiek drama.

Zijn vorige film, Looking for Eric, was een geestige komedie over een fan van voetbalgrootheid Eric Cantona. In 1990 bewees Loach met Hidden Agenda ook een erg sterke thrillerregisseur te kunnen zijn.

In Hidden Agenda deed politieman Brian Cox onderzoek naar de liquidatie van twee mannen in een auto, en stuitte daarbij op de complexe en vaak onthutsende geheime oorlog die de Britse bezettingmacht uitvocht in Noord-Ierland.

In Route Irish ontdekt hoofdpersoon Fergus (Mark Womack) iets soortgelijks over de oorlog in Irak.

Grimmige werkelijkheid

Fergus is een soldaat, in dienst van een van die particuliere beveiligingsbedrijven die actief zijn in Irak. Fergus haalde ook zijn beste maat Frankie (John Bishop) over te komen vechten à 10.000 pond per maand. Wanneer Frankie in Irak sneuvelt is Fergus gegrepen door schuldgevoel - en door wantrouwen.

Want Frankie liet, vlak voor zijn dood, paniekerige berichten achter op Fergus’ antwoordapparaat. De uitleg die de bazen van het beveiligingsbedrijf geven - ‘wrong time, wrong place’- stellen de opvliegende Fergus allerminst gerust. Een filmpje op een mobiele telefoon bewijst dat er meer aan de hand is.

Bekijk de trailer

Route Irish is het stuk weg tussen de Green Zone en het vliegveld van Bagdad. Het is de weg waarover Frankie bijna dagelijks reed, tot zijn voertuig er werd opgeblazen. Dat is de grimmige werkelijkheid die Loach wil laten zien: de permanente onveiligheid, de huiszoekingen, de mishandeling van Iraakse burgers door Amerikaanse of Britse militairen, de doden.

Loach kiest partij. Hij is tegen de bezetting van Irak en zijn film is een aanklacht tegen de huurlingenlegers die er vrijwel ongecontroleerd hun gang kunnen gaan. Op zichzelf is niets mis met een regisseur die partij kiest, maar in Route Irish wordt de werkelijkheid zo versimpeld dat het ten koste gaat van de geloofwaardigheid.

Geen verborgen agenda

Zo verdiept Loach zich nauwelijks in de psychologie van zijn hoofdpersoon. Fergus vecht in deze oorlog, is het dan waarschijnlijk dat hij daarvoor voor zichzelf geen enkele politieke of morele rechtvaardiging heeft bedacht? Integendeel, alles wat Fergus zegt is tégen de oorlog.

Kortom: Loach had een allesbehalve Hidden Agenda in Route Irish, en dat maakt de film helaas een stuk minder overtuigend. Integendeel, wanneer Loach keer op keer een verontwaardigde tolk met een huilende Iraakse moeder opvoert, wordt de aanklacht eerder vervelend dan aangrijpend.

In 4 zalen

Beoordeling: * *