Bloedstollende thriller waarin een naïeve jongeman verzeild raakt in een levensgevaarlijk Russische roulette-toernooi. Sterke remake.

Remakes pakken doorgaans minder uit dan het origineel, zelfs als de oorspronkelijke regisseur erbij betrokken is.

Het schoolvoorbeeld is George Sluizer, die aan zijn Amerikaanse versie van Spoorloos een happy end plakte, dat de essentie van de film volledig onderuit haalde.

Maar een recente remake als Let Me In bewijst dat het niet alleen kommer en kwel is: de Amerikaanse versie van de Zweedse vampierfilm Let the Right One In was minstens zo naargeestig als het origineel.

Tzameti

Ook de Georgische regisseur Géla Babluani zwichtte voor het aanbod een Amerikaanse versie te maken van zijn bloedstollende thriller 13 Tzameti (2005).

Die zwart/witfilm wist ondanks een ijzersterk gegeven geen groot publiek te bereiken, maar heeft daardoor wel een cultstatus gekregen.

Babluani kreeg voor de Amerikaanse versie een handvol bekende namen tot zijn beschikking, stapte over op kleur maar deed verhaaltechnisch geen verdere compromissen.

Bekijk de trailer

En dat is maar goed ook, want het verhaal is en blijft ijzersterk. Een naïeve jongeman, Vince (Sam Riley uit Anton Corbijns Control), komt bij toeval achter het bestaan van een mysterieus spel waarbij veel geld te verdienen is.

Hij neemt de plaats in van een van de deelnemers maar komt er ter plekke tot zijn schrik achter dat hij mee moet doen aan een Russische roulette-toernooi, op leven en dood.

Allegaartje

En dan kan Vince, de nummer 13 van het groepje kandidaten, niet meer terug. Onder de andere kandidaten herkennen we onder meer Mickey Rourke, 50 Cent en Ray Winstone, terwijl andere rollen worden gespeeld door Jason Statham en Michael Shannon (Boardwalk Empire), Alexander Skarsgård (True Blood) en David Zayas (Dexter).

Dat allegaartje van acteurs leidt eerder af dan dat het veel toevoegt.

Ceremoniemeester

Al weet Shannon schmierend en wel het maximale te halen uit zijn rol als ceremoniemeester. Hij voert de spanning steeds meer op. Elke ronde moeten de arme kandidaten in een kring plaatsnemen en hun revolver – met eerst één kogel, later steeds een meer – op de voorganger richten.

Iedereen schiet tegelijk, op een teken van de ceremoniemeester; verliezers bekopen hun pech met de dood.

Angstzweet

Het levert sterke beelden op van een sadistisch spel waarop flink wordt gewed. De adrenaline stuitert door de hal, het angstzweet is bijna te ruiken, vooral bij de arme verstekeling Vince.

Dat centrale gegeven blijft prima overeind in 13, net als de sterke afloop. Het verhaal is sterker dan de acteurs – maar dankzij de bekende namen zal de film beter worden bekeken dan het origineel. Dat is de paradox van ook deze remake.

In 9 zalen

Beoordeling: * * *