Roadmovie waarin twee Marokkaanse Nederlanders en een Tunesische naar Rabat rijden. Geslaagde en opvallend ingehouden debuutfilm.

Met Shouf Shouf Habibi werd in 2004 een nieuw genre Nederlandse film verwelkomd: de multiculti-komedie. De geslaagde film leverde en serie op en vele navolgers (Gangsterboys, Pizzamaffia).

Maar Marokkaanse acteurs kregen hierdoor wel een nieuw stereotype aangesmeerd: vroeger mochten ze kruimeldieven spelen, nu vlotgebekte lefgozertjes.

Rabat breekt met dat stereotype, al zet de eerste scène de kijker op het verkeerde been. Die scène begint met een lefgozertje, Abdel (Achmed Akkabi uit Alibi en Sterke Verhalen), waarna de camera via praatjesmaker Zakaria (Marwan Kenzari, Loft) bij de rustige Nadir (Nasrdin Dchar, Tirza) belandt.

Dat eerste shot, een take van vijf minuten vanaf de straat naar een bruiloftsfeest, is een fraai stukje vakmanschap.

Videoclips

Het openingsshot wekt nog meer bewondering als je weet dat dit de debuutfilm is van Jim Taihuttu & Victor Ponten, twee jonge scenarioschrijvers/regisseurs die het vak leerden met het maken van videoclips.

Gelukkig hebben ze hun kruit niet verschoten met dat openingsshot, want ook de rest van Rabat getuigt van veel inzicht in en beheersing van hun materie.

Rabat is een roadmovie. De bestemming –Rabat- ligt vast in de titel en het vervoermiddel is de Mercedes taxi die Nadir van zijn vader naar Marokko moet brengen.

Volgzaam als hij is neemt Nadir die klus op zich, maar zijn twee vrienden Abdel en Zakaria – de Tunesiër van het trio - willen met hem mee. Daar heeft Nadir aanvankelijk geen zin in, maar de lange reis wordt er wel leuker op met zijn drieën.

Bekijk video


De rollen lijken verdeeld binnen het drietal, maar naarmate de reis vordert laten ze stuk voor stuk zien méér te zijn dan alleen een lefgozertje, een praatjesmaker en een volgzaam type.

Control freak Nadir wijkt zelfs van zijn zorgvuldig uitgestippelde reisroute af door een Franse liftster naar Barcelona te brengen, en daar een avondje uit te gaan.

Zomerfilm

Rabat ontrolt zich in een aangenaam tempo, alsof het publiek zelf meereist en langzaam het landschap ziet veranderen. De soundtrack verandert ook per land, omdat de jongens alleen de autoradio hebben – ook al zo’n mooie vondst.

Het sterke Rabat bewijst dat er met een cast van Marokkaanse acteurs méér kan worden gedaan dan alleen komedies maken. Overtuigend debuut, en heerlijke zomerfilm.

In 22 zalen.

Beoordeling: * * * *