Een bom, een aftelmechanisme en een trein vol nietsvermoedende forenzen – het is het uitgangspunt van menig actiethriller. Source Code maakt er een knap staaltje high concept sciencefiction van.

Duncan ‘Zowie’ Jones, de zoon van zanger David Bowie, had in 2009 een schitterend regiedebuut met Moon. Sam Rockwell speelde daarin de hoofdrol.

Jones tweede film, Source Code, heeft twee al even aansprekende hoofdrolspelers: Jake Gyllenhaal en Michelle Monaghan.

Wat Moon zulke geslaagde sciencefiction maakte, was dat de film draaide om ideeën. Het verhaal, over een eenzame astronaut die na een lange missie wil terugkeren naar de aarde, riep herinneringen op aan klassiekers als 2001: A Space Odyssey en Solaris. Een spannende ruimteavontuur en tegelijkertijd een bijna filosofische bespiegeling over identiteit.

Acht minuten

Dat geldt ook voor Source Code. Gyllenhaal speelt de rol van kapitein Colter Stevens, een militair die wakker wordt in het lichaam van Sean Fentress.

Dat kan dankzij de ‘Source Code’, een ultrageheim militair programma dat Steven in staat stelt acht minuten lang in het verleden en in de huid van een ander te kruipen.

En dat zijn acht beslissende minuten. Want Sean Fentress zat in de sneltrein naar Chicago die door terroristen werd opgeblazen. Hij is dood. Stevens keert steeds opnieuw terug naar die laatste acht minuten van Fentress in een poging de bom te vinden en te ontdekken wie de aanslag pleegde.

Bekijk video

Wanneer Stevens voor het eerst wakker wordt in het lichaam van Fentress, weet hij nog van niets. Hoe belandde hij hier? Waarom herkent hij zijn eigen gezicht niet? En wie is die aantrekkelijke juffrouw (Michelle Monaghan) tegenover hem in de treincoupé?

Daarmee stuiten we meteen op één van de vele breinbrekers in deze film. Natuurlijk ontstaat er een romance, maar Christina is dus eigenlijk allang omgekomen in de treinaanslag. Ze bestaat alleen nog in de Source Code. Dat weten wij en dat weet Stevens. Alleen zij weet het niet.

Mindfuck

Het wordt nog ingewikkelder. Want tussen de missies door krijgt Stevens, liggend in een geheimzinnige capsule, instructies van officier Colleen Goodwin (Vera Fermiga). Is dit dan de échte werkelijkheid? En hoe kwam hij dan híer terecht? Het laatste wat Stevens zich herinnert is een helikoptervlucht boven Afghanistan.

Duncan Jones slaagt er opnieuw in te verrassen. Wie een spectaculaire actiethriller vol snelvurende terroristen verwacht, zal misschien teleurgesteld zijn, maar wie ervan houdt de hersens eens flink te laten kraken staat een stevige mindfuck te wachten. En een finale die je niet snel vergeet.

In 58 zalen.

Beoordeling: * * * *