Rachel (Ginnifer Goodwin) is een beetje treurig op haar dertigste verjaardag. Helaas bieden romantische komedies als Something Borrowed weinig reden tot heroplevende vrolijkheid.

De oorzaak van Rachel’s treurigheid? Ze heeft een goede advocatenbaan, ziet er leuk uit en de uitbundige Darcy (Kate Hudson) is haar hartsvriendin – maar ze heeft geen man. Nog niet, in elk geval. Rachel eindigt het verjaardagfeestje dronken in bed met Dex (Colin Egglesfield).

Het probleem is: Dex gaat binnenkort trouwen met beste vriendin Darcy. Rachel heeft ze ooit zelfs aan elkaar voorgesteld.

Ze zat toen nog op de rechtenfaculteit en was smoorverliefd op Dex. Was het dronken slippertje dus eenmalig en het gevolg van haar droefheid en zijn zenuwen voor de bruiloft, of is er toch meer aan de hand?

Zouteloze verwikkelingen

Rachel krijgt advies van haar beste vriend Ethan (John Krasinski), die op zijn beurt probeert de opdringerige Claire (Ashley Williams) van zich af te houden met de smoes dat hij homo is. Dat is hij niet, zo zal blijken. Ondertussen probeert iedereen Rachel ook nog aan holenbeest Marcus (Steve Howey) te koppelen.

Something Borrowed doet de titel eer aan en leent onbeschaamd uit andere romantische komedies. Maar er zijn twee belangrijke minpunten: er valt bijna niets te lachen in Something Borrowed en het romantisch drama dat dan nog overblijft duurt bijna twee uur.

Bekijk de trailer

Dat Something Borrowed zo zouteloos blijft, heeft vooral te maken met de levenloze personages. Rachel heeft leuke wangetjes, maar meer dan droef- of vrolijkheid kan ze daarmee niet uitdrukken. Dex heeft de persoonlijkheid van een aankleedpop. Hij zou de love interest moeten zijn, maar Ethan is eigenlijk charmanter.

Alleen Darcy valt op. Kate Hudson maakt van Darcy een lawaaiig en egocentristisch feestbeest. Op feesten is ze steevast aangeschoten en haar beste vriendin moet voortdurend naar haar pijpen dansen. Maar Hudson overdrijft: ze maakt er zo’n loeder van dat je niet begrijpt waarom die twee eigenlijk vriendinnen zijn.

Geen moeilijke keuze

En daarmee valt de bodem uit de film. Is het moeilijk voor Rachel om te kiezen tussen liefde en vriendschap? Helemaal niet. De scenarioschrijvers hebben dat wel zo bedacht, maar wij zien het niet. Dex is nagenoeg perfect en Darcy is een eersteklas tuthola. De enige die het niet doorheeft is Rachel.

Rachel maakt de voor de handliggende keuze pas na bijna twee uur overbekende relatieperikelen met af en toe een flauwe grap. Dat doet ze in de stromende regen. Huilend. Op blote voeten. Welja, dat cliché kan er dan ook nog wel bij.

In 67 zalen