Vierde Pirates of the Caribbean-film is beter dan de delen 2 en 3 maar haalt het niet bij het eerste deel. Met Johnny Depp en Penélope Cruz.

Succes kan een vloek zijn in Hollywood, want succesfilms leveren sequels op.

Daarin wordt handig voortgeborduurd op de succeselementen uit de oorspronkelijke film, waarbij voor het gemak wordt vergeten dat de film in de eerste plaats vaak bij het publiek aansloeg, juist omdat hij zo origineel was.

Frisse zeebries

Deze wet gaat volgende week op voor The Hangover Part II, die desondanks nog best leuk kan uitpakken, en ging al eerder op voor Pirates of the Caribbean.

De zeer geslaagde eerste film was in de zomer van 2003 als een frisse zeebries, de twee volgende films in 2006 en 2007 waren nodeloos ingewikkelde vervolgfilms.

Eenvoudiger

Maar Johnny Depp, wiens rol van Captain Jack Sparrow hem eindelijk de sterstatus gaf die hij al jaren verdiende, beloofde begin dit jaar dat de vierde Pirates-film een stuk eenvoudiger zou worden.

Hij heeft woord gehouden, want de vaste scenarioschrijvers hebben zich weten te beperken in bijfiguren en zijlijntjes, maar het maakt On Stranger Tides wel een beetje saai.

Furie

Verdwenen zijn Keira Knightley en Orlando Bloom, gebleven is Geoffrey Rush als kapitein Barbossa. Nieuwkomers zijn Penélope Cruz als piratendochter Angelica en Ian McShane als haar vader, de beruchte piraat Blackbeard.

Maar hun rollen zijn eendimensionaal: Cruz moet vooral de temperamentvolle furie uithangen, terwijl McShane lijkt ingehuurd om voornamelijk dreigend te staren.

Bron der Eeuwige Jeugd

Het verhaal is al even rechtlijnig: na een overbodige proloog in Cadiz (zonder Depp) en een zeer vermakelijk intermezzo in Londen (niet toevallig met Depp) gaan vrijwel alle personages op jacht naar de Bron der Eeuwige Jeugd.

Drie piratenfilms lang repte niemand daarover, nu wil ineens iedereen erheen. De reis is uiteraard vol hindernissen, waarbij wellustige zeemeerminnen het fraaiste obstakel vormen.

Vliegende meerminnen

Die vliegende meerminnen kunnen echter de indruk niet wegnemen dat de vierde Pirates-film een langgerekte herhalingsoefening is. Immers, net als in de allereerste film draait alles om een verborgen schat in een grot.

Depp blijft leuk als Captain Jack, maar het nieuwtje is er allang af. Overigens volgt er na de aftiteling nog een ultrakorte toegift, maar om die 10 seconden te zien moet je wel 10 minuten titels uitzien.

In 180 zalen

Bekijk de trailer